{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bošnjaci Sjeverne Amerike traže formiranje ministarstva za dijasporu BiH

F
2.8.2007. u 14:00
0
0
Bošnjaci Sjeverne Amerike traže formiranje ministarstva za dijasporu BiH
0
Bošnjaci Sjeverne Amerike traže formiranje ministarstva za dijasporu BiH
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike ponovno je pozivalo vlasti u BiH da usvoje državnu strategiju rada s dijasporom, formiraju ministarstvo za dijasporu, usvoje zakon o dijaspori i formiraju vijeće za dijasporu pri Vijeću ministara BiH.
Ovaj kongres je uputio otvoreno pismo predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću, ministru za ljudska prava i izbjeglice BiH Safetu Haliloviću i visokom predstavniku za BiH Miroslavu Lajčaku u kojem ističe da država BiH ne čini aktivnosti u vezi s izradom državne strategije za dijasporu, čime se direktno ugrožava legitimitet građana Bosne i Hercegovine koji se privremeno nalaze u dijaspori.

"Dijaspora Bosne i Hercegovine treba i zahtijeva direktnu prisutnost i zastupništvo u Vijeću ministara BiH kako bi se neposredno pokušalo udovoljiti njenim potrebama, odnosno pokušali riješiti brojni problemi naših građana u dijaspori, uključujući naročito stvaranje mogućnosti održivog povratka u zavičaje iz kojih su većina njih nasilno protjerani", stoji u pismu.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike dodaje da je svojevremeno podnio zahtjev da se tim pravima i potrebama dijaspore udovolji u kontekstu predloženog ministarstva za dijasporu, zakona o dijaspori, vijeća za dijasporu i sl. . Ovaj presedan je već ustanovljen u zemljama u kojima je mnogo manja proporcija državljana i djece koji žive u dijaspori i u kojima je kršenje međunarodnog humanitarnog prava bilo u mnogo manjoj mjeri nego što je to slučaj s BiH.

"Ako BiH nije voljna poduzeti potrebne korake u odgovoru na legitimne potrebe svoje dijaspore, onda će Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike razmotriti drugačije pravne radnje za realizaciju tog zahtjeva uime žrtava i državljana kojima je uskraćena domovina, agresijom i genocidom",ističe se u pismu.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, kako dodaje, očekuje službeni odgovor od državnih autoriteta BiH kojima su uputili pismo, te od Ureda visokog predstavnika kao odgovornog autoriteta za implementaciju Daytonskog ugovora u skladu s međunarodnim pravnim normama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: