Richard Holbrooke
0

'Bosna je oduvijek element nestabilnosti u regiji'

FENA
Bivši pomoćnik državnog tajnika Sjedinjenih Država u vrijeme administracije predsjednika Billa Clintona i diplomat koji je odigrao ključnu ulogu u zaključivanju Daytonskih mirovnih sporazuma sastao se u četvrtak u Zagrebu s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem i s njim razgovarao o stanju u regiji.

"Izrazio sam veliku zabrinutost zbog stanja u Bosni i Hercegovini", rekao je Holbrooke nakon sastanka s Mesićem. "Bosna je oduvijek element nestabilnosti u regiji. Određeni broj državljana Bosne i Hercegovine ima i hrvatsko državljanstvo i zato ova zemlja ima važnu ulogu u promicanju stabilnosti BiH. Ne smijete ignorirati BiH. Međunarodna zajednica ima mnogo drugih prioriteta, poput Irana, Iraka, Afganistana i drugih, ne obraća dovoljno pozornosti na BiH", rekao je Richard Holbrooke.

Richard Holbrooke čestitao je hrvatskomu predsjedniku na hrvatskome priznanju nezavisnosti Kosova i što će Hrvatska dogodine ući u NATO. Dodao je da će Hrvatska, "nadajmo se, za dvije-tri godine ući i u Europsku uniju".

U priopćenju iz ureda predsjednika kaže se kako se Richard Holbrooke se u potpunosti složio s analizom predsjednika Mesića prema kojoj je postojanje i održavanje jedinstvene države Bosne i Hercegovine ključno za mir i stabilnost u regiji. Predsjednik Republike Hrvatske osobito je naglasio kako u tom kontekstu mnogo ovisi o odnosima između Hrvatske i Srbije, odnosno o tome kakve se poruke iz Zagreba i Beograda šalju prema Bosni i Hercegovini.