{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bosna i Hercegovina miroljubivija zemlja od SAD-a

S
4.6.2007. u 10:00
0
0
Bosna i Hercegovina miroljubivija zemlja od SAD-a
0
Bosna i Hercegovina miroljubivija zemlja od SAD-a
U prvoj studiji o indeksu miroljubivosti, koju su napravili vrhunski stručnjaci magazina Economist, na popisu se našla 121 zemlja. Na prvom mjestu našla se Norveška, kao najmiroljubivija zemlja na svijetu, na drugom Novi Zeland, a na trećem Danska. Irak je na posljednjem mjestu, a Bosna i Hercegovina se drži bolje nego SAD.
Od zemalja nastalih raspadom Jugoslavije, najmiroljubivija je 15-plasirana Slovenija. Hrvatska je zauzela 67. mjesto, a Bosna i Hercegovina je 75. Makedonija je nešto miroljubivija od Srbije, tako da se ona našla na 82., Srbija na 85. mjestu.

[slika]1[/slika]Prema ovim brojkama, u Sloveniji je indeks miroljubivosti vrlo visok, u Hrvatskoj srednji, a u BiH, Makedoniji i Srbiji nizak.

Zemlje su ocjenjivane prema "odsustvu nasilja", koristeći se pri tome raznim mjerenjima koja su kombinovale unutrašnje i vanjske faktore. Većina ljudi odsustvo nasilja smatra indikatorom mira.

Ova mjerenja pokazuju da i među zemljama članicama G8 postoje velike razlike u indeksu miroljubivosti. Dok je Japan najmiroljubivija od osam zemalja, Rusija se našla skoro na samom dnu, odnosno na 118. mjestu. SAD se našla na 96., a Iran na 97. mjestu.

Ovom studijom je pokazano da su zemlje sa turbulentnom historijom u 20. vijeku, kao što su Njemačka i Japan, danas vodeće kada je indeks mira u pitanju.

1. Norveška
2. Novi Zeland
3. Danska
4. Irska
5. Japan
6. Finska
7. Švedska
8. Kanada
9. Portugal
10. Austrija
.
.
75. Bosna i Hercegovina
.
.
116. Kolumbija
117. Nigerija
118. Rusija
119. Izrael
120. Sudan
121. Irak

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: