Predrasude
280

Bosanskoj studentici zabranjen ulazak u Škotsku zbog straha vlasti da bi mogla tražiti azil

Klix.ba
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Studentici iz BiH Nadži Džinaliji zabranjen je dolazak na naučnu konferenciju u Veliku Britaniju zbog toga što su se tamošnje vlasti uplašile kako bi mogla zatražiti azil.

Studentici s Univerziteta u Amsterdamu zabranjen je ulazak u Veliku Britaniju na akademsku konferenciju iz pomalo bizarnog razloga. Naime, vlasti su se uplašile da bi možda studentica mogla iskoristiti konferenciju kako bi zatražila azil.

Bosanki Nadži Džinaliji rečeno je da ne može doći u Veliku Britaniju kako bi šest dana prisustvovala naučnoj konferenciji u organizaciji Odjeljenja za psihologiju Univerziteta u Glasgowu, jer tamošnje vlasti nisu vjerovale da će se nakon završetka događaja uputiti kući.

Dvadesetšestogodišnjakinja koja je trenutno studentica na master studiju iz oblasti psihologije na Univerzitetu u Amsterdamu nakon okončanja konferencije koja joj je potrebna za izradu postdiplomskog rada zakazala je povratak u Amsterdam 29. oktobra.

Međutim, zvaničnici za imigraciju Velike Britanije rekli su da zbog toga što će njena studentska viza u Holandiji isteći u decembru nisu vjerovali da će se "pridržavati restrikcija koje je pred nju stavio britanski vizni režim".

Nadža Džinalija podnijela je molbu za produženje svoje studentske vize u Holandiji u septembru i trenutno čeka odluku, a pravni stručnjaci su izjavili da tamošnje vlasti nemaju razloga da odbiju zahtjev.

Advokati i akademici rekli su da je Ministarstvo unutrašnjih poslova odbilo produžiti studentsku vizu Nadži Džinaliji pod pretpostavkom da će napustiti studije i pokušati ilegalno ostati u Velikoj Britaniji.

"Bila sam zaista iznenađena. Već sam se prijavila za vizu i ovo je prvi put da mi se nešto slično dešava. Gorko sam razočarana što ne mogu prisustvovati konferenciji", izjavila je Džinalija za Independent te je dodala:

"Smatram da odluka nije dobro razmotrena. Nisam došla do zaključka da je moj zahtjev bio nepristojan, ali sam bila iznenađena ishodom i činjenicom da nemam pravo na žalbu. Da sam mogla zatražiti preispitivanje ove odluke, to bih sigurno učinila."

Studentica koja primarno ima državljanstvo BiH rekla je kako je zabrinuta zbog toga što bi odbijanje moglo otežati dobijanje vize Velike Britanije u budućnosti.

Advokat Jan Doerfel izjavio je kako je odbijanje davanja vize za Nadžu Džinaliju bila potpuno iracionalna odluka.

"Nadža je studentica prve godine dvogodišnjeg master programa na jednom od najprestižnijih univerziteta u Holandiji. Bilo kakva sumnja u njen dolazak u Veliku Britaniju duboko vrijeđa njen personalni integritet. Pored toga, pokazali smo aroganciju ne samo prema Nadži, već i prema našim evropskim susjedima", rekao je Doerfel.

Niamh Stack, profesorica psihologije na Univerzitetu u Glasgowu, koja je ujedno organizatorica konferencije, izjavila je da je bila u nevjernici kada je čula za ovaj slučaj.

"Nadža Džinalija studira na veoma cijenjenom master programu u jednoj od vodećih obrazovnih institucija u Holandiji. Sama pomisao da će napustiti studij u Holandiji kako bi ostala u Velikoj Britaniji bila je besmislena", rekla je ona.