Svijet
0

Bosanska dolina piramida - najveći arheološki projekat u Evropi 2006.

Sarajevo-x.com / Arheološki park: Bosanska piramida Sunca
U Sarajevu je jučer održana 2. sjednica Upravnog odbora Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”. Zaključeno je da će radovi na iskopavanju piramida u Visokom biti najveći arheološko-geološki projekat u Evropi ove godine. Radovi će započeti 14. aprila i trajaće do kraja oktobra.

Zahvaljujući izraženom interesovanju arheologa iz čitavog svijeta, već se formiraju jaki ekspertni timovi Projekta. Učešće su najavili sljedeći arheolozi: gospođa Grace Fegan, vodeći irski arheolog, gospodin Royce Richards, iskusni arheolog iz Australije, zatim diplomirani arheolozi sa Univerziteta u Insbruku (Austrija), Glazgovu (Škotska) i Ljubljani (Slovenija).

Međunarodni tim arheologa će pojačati tim bh. mladih arheologa u kojem su: Sead Pilav, koji je diplomirao arheologiju u Švedskoj, Silvana Čobanov (diplomirani arheolog Sveučilišta u Zadru) i Saša Janković (studij arheologije beogradskog Univerziteta).

U zajedničkom ekspertnom timu biće i geološki stručnjaci: dr. Stjepan Ćorić, član uglednog Geološkog društva iz Austrije, te diplomirani inžinjeri geologije Nadija Nukić iz Sarajeva, Ibrica Repisti iz Crne Gore i Jukić Nedim iz Tuzle. Predviđa se da će za vrijeme trajanja Projekta stalan tim imati preko stotinu stručnjaka i ekipa za iskopavanje na Visočici i okolnim nalazištima. Njima će se pridružiti brojni volonteri i entuzijasti koji će raditi pod stručnim nadzorom. Aktuelne novosti na pripremi Projekta se mogu naći na službenoj web stranici Fondacije www.piramidasunca.ba.

Upravni odbor Fondacije je istakao važnost da sve naučne rezultate na iskopavanjima verifikuje Međunarodni savjet Fondacije koji će se sastojati od najuglednijih svjetskih stručnjaka za piramide.