Majka dvoje djece
1

Bosanki Anaidi Calvert prijeti deportacija iz Velike Britanije

Klix.ba
Anaida sa blizancima Zarom i Benom
Anaida sa blizancima Zarom i Benom
Bosanka Anaida Calvert bi mogla biti deportovana iz britanskog grada Leicestera nakon što nije uspjela dobiti trajnu boravišnu vizu.

Anaida je udata za Britanca Garyja Calverta i majka je 10-godišnjih blizanaca Bena i Zare. Ovih dana bori se za ostanak sa svojom djecom u Leicesteru, jer joj, piše portal thisisleicestershire.co.uk, prijeti deportacija sa Otoka. Britanska granična služba je ovoj 38-godišnjoj Bosanki saopštila da mora napustiti zemlju ukoliko ne može ispuniti zahtjeve.

"Isfrustrirana sam, ljuta i uznemirena zbog cijele situacije. Osigurala sam stotine papira, među kojima su i računi za plaćeni porez u posljednjih pet godina, plaćeni računi za struju i vodu...", kaže Anaida te dodaje kako imaju i sve izvode iz banke u posljednjih pet godina sa njihovom adresom u Groby Roadu.

Traži dozvolu za trajni boravak

"Na poreznoj kartici mogu vidjeti da je moj suprug ovdje živio pet godina. To je jednostavno smiješno. Ne znam šta više žele", pojašnjava Anaida.

Majka dvoje djece rođena je u Bosni i Hercegovini, koju je 1992. godine kao izbjeglica morala napustiti. Preselila je u Njemačku, gdje je upoznala današnjeg supruga Garyja. Vjenčali su se 2004. godine.

Dvije godine kasnije preselili su na Otok, gdje je Anaidi dodijeljena petogodišnja viza. Ova profesionalna poslastičarka predala je zahtjev za trajni boravak u januaru, ali je već u martu odbijena zbog toga što, kako su naveli u odbijenici, njen suprug nije predočio dovoljno dokaza da je Anaida s njim živjela u Leicesteru pet godina.

Ponovo je predala zahtjev, ali ovaj put su joj saopštili kako nema dovoljno dokaza da je njen muž boravio posljednjih pet godina u tom britanskom gradu. Anaidina viza istekla je u maju, što znači da su i njena kretanja ograničena.

Ne može posjetiti porodicu u BiH

"Situacija je veoma stresna za sve nas. Dok sam ovdje bez vize, ne možemo nigdje putovati. Čak ni porodicu u Bosni i Hercegovini ne mogu posjetiti, iako sam to planirala ovog ljeta", kaže.

"Djeca mi govore 'Mama, ne razumijemo zašto ti ne daju da ostaneš ovdje. Ti si naša mama i ti si Britanka.' Sada imam osjećaj kao da sam stranac u zemlji koju smatram svojim domom, stvarno ne znam zašto, svu potrebnu dokumentaciju sam im predočila", pojašanjava Anaida.

Glasnogovonik Britanske granične agencije je izjavio kako je zahtjev gospođe Calvert odbijen, jer nije dokazala kako njen suprug pet godina u kontinuitetu živi u Velikoj Britaniji.

"Naša pravila su striktna što se toga tiče. Svi oni koji apliciraju za boravak moraju ispuniti uslove", izjavio je glasnogovornik te poručio Anaidi i njenom suprugu da ponovo apliciraju kada skupe sve papire. Pojasnio je i to kako će, u najgorem scenariju, ukoliko ne može zadovoljiti zahtjeve, biti zatražen njen odlazak iz Velike Britanije.