Posljedica ratnih trauma
0

Bosanka u New Yorku pokušala udaviti svoju bebu

Sarajevo-x.com
Saliha Mehmedović i njen advokat
Saliha Mehmedović i njen advokat
Bosanka koja je optužena da je pokušala udaviti svoju bebu tokom božićne večeri u Utici vjerovatno je pretrpjela strašne traume tokom genocida u BiH devedesetiih godina.

Moguće da je zbog toga 33-godišnja Saliha Mehmedović previše traumatizirana i psihički uznemirena da bi objasnila zbog čega je gušila svog dva i po mjeseca starog sina Jasmina, rekao je pomoćnik javnog branioca Patrick Marthage.

"Ne postoji jasan razlog, a ona je uistinu vrlo tragična figura u ovom trenutku", rekao je Marthage nakon što je sudija Barry M. Donalty konstatovao da je Mehmedovićeva psihički nesposobna za suđenje. Sudija je naložio da Saliha bude zadržana u psihijatrijskoj ustanovi narednih godinu dana zbog tretmana.

"Ratne traume koje osobe dožive se nastavljaju i to je tužno. Ipak, mi ćemo učiniti sve što je moguće da joj pomognemo i da je zastupamo najbolje što znamo", rekao je Marthage.

Mehmedovićeva je optužena za pokušaj drugostepenog ubistva i za drugostepeni napad. Na suđenje će se vratiti samo pod uslovom da se njeno stanje poboljša, inače će narednu godinu biti na tretmanu i posmatranju u mentalnoj ustanovi.

Ona je u Syracuse stigla 2000. godine, nakon čega se, prije godinu dana preselila u Uticu sa svojm momkom, Mirsadom Rekićem. Dijete koje su imali sada pati od oštećenja mozga zbog nedostatka oksigena dok je majka pokušala ugušiti.

Tokom ispitivanja dvoje psihijatara nakon incidenta, ustanovljeno je da postoje znakovi da je Mehmedovićevu proganjalo nešto iz prošlosti.

Prema pisanju portala Uticaod.com, djevojke koje su tokom rata u BiH bile izložene teroru i silovanjima, nisu imale mnogo izbora osim da napuste zemlju. Mnoge takve porodice svoj su drugi dom našle u Utici.

"Mislim da je bila izložena mnogim traumama u svojoj zemlji. Nije željela pričati sa psihijatrima o tome šta se dogodilo, ali je spomenula da se nešto desilo, ali ni htjela govoriti o detaljima", rekao je Marthage.