Svijet
58

Bosanka pretučena i opljačkana u St. Louisu, policija istražuje zločin iz mržnje

Klix.ba
Policija St. Louisa obavijestila je FBI da je jedna Bosanka napadnuta u tom gradu. Ona je izvučena iz automobila, opljačkana i potom pretučena.

Policija sumnja na zločin iz mržnje i ne vjeruje da postoji "sistematski problem sa Bosancima" zbog kojeg su se našli na udaru, javlja Fox2Now.

Napad na ženu dogodio se u petak ujutro u Landsdownu. Dvadesetšestogodišnjakinju su zaustavila trojica muškaraca afroameričkog porijekla, naredila joj da izađe iz vozila, a kad je ona to odbila izvukli su je i pretukli, te opljačkali i oštetili njen auto. Također su joj uputili pogrdne riječi.

Šef policije u St. Louis Sam Dotson je izjavio: "Prijetili su da će je povrijediti jer je Bosanka. Ta činjenica ukazuje da je bila meta ili zato što je Bosanka ili je napad nastavljen i pogoršan nakon što su napadači to otkrili. Veoma sam zabrinut zbog toga tako da slučaj istražujemo kao zločin iz mržnje".

Uznemireni roditelji djevojke govorili su za Fox2 o ovom incidentu ističući da strahuju za svoju porodicu i za sigurnost.

Podsjetimo, prošle nedjelje Bosanac Zemir Begić brutalno je ubijen u St. Louisu čekićem, međutim taj slučaj policija nije posmatrala kao zločin iz mržnje. Međutim, sada su stvari promijenjene.

Policijske patrole postavljene su u dijelovima grada gdje žive ljudi porijeklom iz BiH, a prema dosadašnjim informacijama, napadnuta djevojka će preživjeti.