Italija
0

Bosanac zbog premale ćelije dobio 1.000 eura

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Udruženja za zaštitu ljudskih prava su upozorila talijansku vladu da bi se mogla suočiti s masom parnica, nakon što je Evropski sud pravde nagradio bosanskog zatvorenika s 1.000 eura, koje je morala isplatiti talijanska vlada kao kompenzaciju za to što su ga držali u lošim uslovima.

Evropski sud za ljudska prava je presudio da uslovi u kojima je bosanski zatvorenik bio prisiljen boraviti u talijanskom zatvoru krše ljudska prava.

Sud kaže da je od 1992. do 1998. godine Izet Sulejmanović nekoliko puta optuživan za pljačku, pokušaj krađe, preprodaju ukradene robe i krivotvorenje, te da je osuđen na dvije godine zatvora.

Uhapšen je u novembru 2002. kad je došao produžiti vizu, a odmah zatim smješten u rimski Rebibbia zatvor, u kojem je služio kaznu od novembra 2002. do oktobra 2003. godine.

"Izet Sulejmanović je za to vrijeme bio u nekoliko zatvorskih ćelija, od kojih ni jedna nije imala više od 16.2 metra kvadratna", stoji u sudskoj presudi.

Otprilike dva i po mjeseca Sulejmanović je ćeliju dijelio s pet drugih muškaraca, što znači da je svaki od njih za sebe imao samo 2.7 m2. Sud je sredinom jula objavio da je Sulejmanović do oslobađenja imao ličnog prostora od 3,24 m2, 4.05 m2 ili najviše 5,40 m2.

U glasanju pet naprema dva, Sud je donio presudu da je Italija prekršila Sulejmanovićeva ljudska prava, te da ga je tretirala na nehuman i degradirajući način. Sud je napomenuo i da kvadratura zatvorske ćelije ne smije biti manja od sedam metara kvadratnih po jednoj osobi.

"Sulejmanović je više od 18 sati dnevno provodio u ćeliji, a u dvorište je mogao izaći najviše na četiri i po sata", stoji u sudskom dokumentu, u kojem je talijanskoj vladi naređeno da mu plati 1.000 eura odštete, piše Deutsche Welle.