|

Bosanac Mirza Karjašević poručio danskim vlastima: Ne možete me zaustaviti da se vraćam

Bosanac Mirza Karjašević poručio danskim vlastima: Ne možete me zaustaviti da se vraćam
99
Klix.ba
22.1.2015. u 12:57
186
komentara
99

dijeljenja
Životna priča Bosanca Mirze Karjaševića tema je dokumentarnog filma koji se snima u Danskoj, odakle je ovaj 26-godišnjak nekoliko puta deportovan.
Mirza Karjašević Mirza Karjašević


Nakon što je prije 18 mjeseci prvi put deportovan zbog sukoba sa zakonima i nekoliko počinjenih krivičnih djela, Karjaševiću je zabranjen ponovni ulazak u Dansku, gdje ima nevjenčanu suprugu i djecu.

Međutim, kako navode danski mediji, on konstantno pronalazi puteve da uđe u tu zemlju kako bi vidio porodicu.

"Naravno da sam bio sa svojom djecom i bio je lijep osjećaj ponovo se igrati s njima", kaže Karjašević, koji sa 21-godišnjom Camillom Pedersen ima dvoje djece.

"Tri puta sam dolazio ilegalno jer ne mogu bez svoje djece, djevojke i porodice. I ponovo ću to uraditi", dodao je Mirza koji je u Dansku stigao sa roditeljima kada je imao 11 godina.

Nakon nekoliko pljački osuđen je na zatvorsku kaznu od šest i po godina. Zbog ilegalnih ulazaka proveo je u zatvoru 20 dana. Drugi put morao je izdržavati kaznu od 40 dana u zatvoru, a treći put osuđen je na dvomjesečnu zatvorsku kaznu.Njegova djevojka Camilla kaže da nije uredu to što je Mirzi zabranjen ulazak u Dansku.

"Razumijem da nije uredu to što radi i razumijem kaznu. Ali, teško nam je, jer sve što ima je ovdje", kazala je Camilla.

Danski mediji navode da je Karjašević dva puta opljačkao banku i zlataru.

Kako su nam potvrdili u Ambasadi BiH u Danskoj, on je tri puta deportovan iz te zemlje.

U dokumentarnom filmu koji se snima, 26-godišnji Bosanac priča svoju stranu priče, kako doživljava cijelu situaciju, zatvorske dane, na koji način je dolazio u Dansku...Prema tamošnjim policijskim izvještajima, više od 50 posto osoba kojima je zabranjen ulazak u Dansku se ponovo vraćaju u tu zemlju.

Iz godine u godinu ta brojka se povećava. Tako je, na primjer, u 2011. godini zabranu ulaska u Dansku prekršilo 368 osoba. Već naredne godine 435 osoba pokušalo se vratiti u zemlju iz koje su deportovani. Prošle godine je 476 osoba prekršilo ovu zabranu.

U policiji su uvjereni da ima mnogo više osoba koje su se vratile u Dansku i pored zabrane ulaska."Postoji i crna statistika u ovom segmentu. Mnogo je više onih koji su uprkos zabrani došli u Dansku da žive ili počine nova krivična djela", kazao je policijski inspektor Tormod Christensen.

Najviše povratnika, navodi, dolazi iz zemalja istočne Evrope.
Prijavi grešku


Komentari (186)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...