{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bosanac Emir Hodžić na protestima Ocuppy Wall Street

17.9.2012. u 20:30
52
1
Bosanac Emir Hodžić na protestima Ocuppy Wall Street
52
Pokret Ocuppy Wall Street obilježava svoju prvu godišnjicu. Stotine demonstranata danas je pokušalo blokirati berzu u New Yorku, a među njima i Prijedorčanin Emir Hodžić.
Hodžić je već jednom bio hapšen tokom protesta ispred Wall Streeta, pokreta koji se rodio u New Yorku i ubrzo se proširio na cijeli svijet. Slični protesti održavani su od Londona do Sydneyja.

"Nakon nasilne evakucije iz Zuccotti Parka, gdje je sve počelo, Occupy Wall Street je bio u rasulu, suočavajući se policijskom brutalnosšću i masovnim hapšenjima demonstranata", kaže Hodžić za portal Klix.ba.

Prema njegovim riječima, bez obzira gdje se nalazio pokret danas, njegovi uticaji će se osjećati još dugo vremena.

"Occupy kao antikapitalistički pokret se upravo rodio ovdje u Americi, i tu u srcu Wall Streeta, otvarajući vrata novom političkom diskursu u Americi kao i svijetu. Današnje akcije u srcu američkog finansijskog distrikta šalju poruku da Occupy Wall Street nije mrtav, nego evolvira", pojašnjava naš sagovornik iz New Yorka.

Obilježavanje godišnjice Occupy Wall Street počelo je blokiranjem finansijskog distrikta u New Yorku sa brojnim grupama koje su pokušale blokirati ulice mirovnim skupovima.

"Jutros u 07:00 sati sastali smo se u Zuccotti Parku, gdje je pokret OWS osnovan i podijelili se na više grupica. Na jednom od marševa policija je rastavila demonstrante i do sada je na desetine demonstranata uhapšeno. Policija bi blokirala prolaz jednoj grupi, dok bi se druga grupa oformila i nastavila sa blokiranjem ulica", kaže Hodžić te nastavlja:

"Nedaleko od Wall Streeta, prisustvovao sam takvoj jednoj grupi kad je policija krenula da hapsi nekoliko demonstranata, nasilno gurajući ostale, uključujući novinare, kako bi razbili grupaciju. Prilikom fotografisanja policijske akcije, policajci u civilu su me nasilno gurali negodujući zbog fotografisanja".

Protesti se nastavljaju i trajat će cijeli dan, a završit će okupljanjem u Zuccotti Parku kasno u noć.

"Dosadašnji utjecaj ovog pokreta je zaista globalan i nema znakova da će protesti prestati u skoroj budućnosti. Frances Fox Piven, profesorica sociologije sa Univerziteta New York Cityju tvrdi da ovaj pokret još može rasti i da mu treba vremena. Mnogi mladi ljudi u Americi se osjećaju prevarenim i izgubili su pouzdanje u trenutni politički sistem zbog umiješanosti ogromnog novca u političkim partijama", dodaje Hodžić na kraju za portal Klix.ba.

Protesti se nastavljaju i uz povike "Čije ulice? Naše ulice!".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: