Šef EU diplomatije
52

Borrell: Ministri vanjskih poslova EU snažno podržavaju korištenje zamrznute ruske imovine

S. M.
Josep Borrell (Foto: EPA-EFE)
Josep Borrell (Foto: EPA-EFE)
Ministri vanjskih poslova članica EU snažno podržavaju korištenje prihoda od zamrznute ruske imovine za pomoć Ukrajini, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i sigurnost Josep Borrell.

"Ne kažem da je bilo jednoglasnosti, ali postoji snažan konsenzus da se donese ova odluka", rekao je Borrell novinarima poslije ministarskog sastanka u Briselu.

Španski ministar vanjskih poslova Hoze Manuel Albares rekao je novinarima da su ministri usvojili sankcije pojedincima i institucijama u vezi sa smrću ruskog opozicionog lidera Alekseja Navalnog.

Borrell je precizirao da je na meti sankcija 30 pojedinaca i entiteta.

Podsjećamo, lideri Evropske unije planiraju da preduzmu korake prema konfiskaciji 27 milijardi eura profita ostvarenog od ruske državne imovine zamrznute u Evorpi kako bi pomogli Ukrajini.

Oko 300 milijardi dolara koje pripadaju ruskoj centralnoj banci zamrznuto je na zapadu, uglavnom u stranoj valuti, zlatu i državnim obveznicama. Oko 70 posto njih drži se u belgijskom centralnom depozitaru hartija od vrijednosti Euroclear, koji drži ekvivalent od 190 milijardi eura.

Depoziti koji se drže u Evropi vjerovatno će generirati između 15 i 20 milijardi eura dobiti nakon oporezivanja od sada do kraja 2027. godine, u zavisnosti od evolucije globalnih kamatnih stopa, rekao je visoki zvaničnik EU.