Fordow ostaje u funkciji
0

Boroujerdi: Iran nikada neće zatvoriti postrojenje za obogaćivanje urana

FENA
Postrojenej Fordow
Postrojenej Fordow
Visoki iranski poslanik izjavio je u nedjelju da Islamska Republika nikada neće zatvoriti svoje postrojenje Fordow za obogaćivanje urana, javila je poluzvanična novinska agencija Isna.

Komentirajući nedavne medijske izvještaje o odluci svjetskih sila da ublaže sankcije Iranu u zamjenu za zatvaranje Fordowa, Alaeddin Boroujerdi, predsjednik Komisije za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku iranskog Medžlisa (parlamenta), izjavio je da "Fordow neće nikada biti ugašen", prenosi Xinhua.

Zapadni mediji javili su u subotu da takozvana grupa P5+1, koja uključuje Britaniju, Kinu, Francusku, Rusiju, Sjedinjene Države plus Njemačku, radi na prijedlogu koji će biti ponuđen tokom nuklearnih pregovora s Islamskom Republikom da ublaže sankcije na trgovinu zlatom i ostalim plemenitim metalima s Iranom u zamjenu za gašenje postrojenja za obogaćivanje urana Fordow u centralnom Iranu.

Sudeći po izvještajima, ponuda će biti prezentirana na predstojećim pregovorima između Irana i P5+1 zakazanih za 26. februar u u Almatyju u Kazahstanu.

Boroujerdi je izjavio za Isnu da je Iran izgradio postrojenje Fordow kako bi branio svoje nuklearne kapacitete u suočavanju s prijetnjama iz Izraela.

Ponuda svjetskih sila "služit će cionističkom režimu (Izraelu) da ostvari svoje prijetnje protiv naših (nuklearnih) kapaciteta", kazao je on.

Nuklearno postrojenje Fordow, smješteno u blizini svetog šiitskog grada Kom u centralnom Iranu, koristi se za proizviodnju obogaćenog urana čistoće do 20 posto.

Zapad sumnja da iransko obogaćivanje urana može biti korak bliže njegovoj sposobnosti da proizcede nuklearno oružje. Iran, međutim, insistora da je njegov nuklearni program namijenjen isključivo u miroljubive svrhe.