Wales ide u lockdown
0

Boris Johnson objavio strožije mjere za praznike: Ponašajte se kao da ste zaraženi

E. Sk.
Restrikcije zbog otkrića novog soja virusa koji je otkriven u Velikoj Britaniji (Foto: EPA-EFE)
Restrikcije zbog otkrića novog soja virusa koji je otkriven u Velikoj Britaniji (Foto: EPA-EFE)
Britanski premijer Boris Johnson održao je danas press konferenciju na kojoj je objavio pooštrene mjere u Engleskoj, s obzirom na lošu epidemiološku situaciju.
Konferenciju je sazvao jer bio zabrinut da će morati uvesti treći lockdown u Engleskoj. Za građane Londona najavio je četvrti i najviši stepen restrikcija, dobit će napomenu da ostanu kod kuće, a trgovine koje nisu nužne zatvorit će se, čime će biti onemogućeno i kupovanje božićnih poklona u posljednji trenutak.

U posljednje dvije sedmice, ukupan broj slučajeva u Velikoj Britaniji povećao se za više od 50 posto.

Zbog otkrića novog soja virusa koji je otkriven u Velikoj Britaniji, u tim područjima kretanje će biti ograničeno. Premijer je kazao da mu je žao zbog činjenice da je morao uvesti nove restrikcije za vrijeme praznika, ali da nema drugog načina kako bi se odbranili od virusa.

"S obzirom na rane dokaze koje imamo o novom soju virusa, potencijalni rizik koji predstavlja, teška srca moram vam reći da ne možemo nastaviti s Božićem kako smo planirali. Minimalizirajte količinu kontakta, držite se na distanci i u najkraćem mogućem roku. Morate pretpostaviti da ste možda zarazni i tako se ponašati", poručio je Johnson.

Dodao je da se jedna od tri infekcije i dalje prenosi asimptomatski i da ljudi to moraju zapamtiti.

U okviru novih mjera, Wales od ponoći ulazi u lockdown. Prvi ministar Walesa Mark Drakeford najavio je da će ograničenja lockdowna stupiti na snagu širom Walesa večeras od ponoći.

Odluka je uslijedila nakon hitnih razgovora o novom soju koronavirusa koji se brzo širi dijelovima zemlje.