Službeno saopćenje
80

Boris Johnson je stabilan i nema upalu pluća

Dž. L.
Boris Johnson (Foto: EPA-EFE)
Boris Johnson (Foto: EPA-EFE)
Nakon što je hospitaliziran zbog obolijevanja od koronavirusa, britanski premijer Boris Johnson je u stabilnom stanju i nema upalu pluća, saopćeno je iz Downing Streeta, njegove službene rezidencije u Londonu.

Njegovo zdravstveno stanje pogoršalo se proteklih zbog čega je smješten na intenzivnu njegu u bolnicu St Thomas, ali nije u kritičnom stanju, prenosi Guardian izvještaj iz Johnsonove rezidencije. On je protekle noći primao kisik, ali nije stavljen na respirator, kako su pojedini mediji širili lažne informacije.

Johnsonov glasnogovornik rekao je da je premještanje premijera na bolničko liječenje "mjera predostrožnosti" u slučaju da mu bude potreban respirator.

"Premijer je bio stabilan preko noći i u dobrom je raspoloženju. Primio je standardni tretman kisikom. Nije mu potrebna mehanička ventilacija ili neinvazivna respiratorna podrška", rekao je glasnogovornik.

Na pitanje medija da li premijer ima upalu pluća, iz njegove rezidencije odgovorili su kako "nije riječ o tome".

Britanski premijer ponovo se oglasio putem Twittera zahvalivši se medicinskim radnicima što se brinu za njega i druge pacijente u ovim teškim uslovima.

Podsjećamo, Johnson je primljen u bolnicu St Thomas u nedjelju nakon što su se pogoršali njegovi simptomi na koronavirus, uz kašalj i visoku temperaturu.

Downing Street signalizirao je da ne želi prihvatiti ponudu američkog lidera Donalda Trumpa o eksperimentalnim lijekovima protiv koronavirusa za Borisa Johnsona.