Povratak novinarstvu
27

Boris Johnson dobio novi posao, pisat će kolumne za Daily Mail

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši britanski premijer, a sada bivši zastupnik, vratit će se radu u medijima i pisat će sedmičnu kolumnu za desno orijentisane novine Daily Mail.

"Bilo da ste Borisov fan ili ne, to će čitati i u Westminsteru i milioni širom svijeta", naveo je sam Daily Mail.

Prema pisanju Politico, Johnson će zaraditi "veoma visok šestocifren iznos" za pisanje kolumne. Novi posao će dati Johnsonu platformu za kritiku sadašnjeg premijera Rishija Sunaka, njegovog rivala.

Kolumna Mail će biti Johnsonov prvi redovni novinarski posao otkako je 2019. odustao od svog mjesta u Daily Telegraphu. Međutim, urednici Daily Maila možda neće biti presretni zbog vijesti o svojoj novoj zvijezdi kolumnisti.

Jedan bivši urednik Johnsona, koji nije ovlašten da govori javno, rekao je o vremenu koje je držao vrh Toryjevca u vrijeme njihovog objavljivanja.

"Bio je prilično popularan. Uvijek je veoma živo. Uvijek je veoma čist. Ali pitanje je u koje vrijeme dolazi u odnosu na ono kada smo mu rekli da to želimo”, rekao je.

Uprkos ogromnoj sumi koja će sada vjerovatno stići na račun bivšem premijeru, isti urednik je rekao da je čest problem u ophođenju sa kolumnistom bio da obezbijedi da svoje najbolje vijesti ne poklanja rivalskim novinama besplatno.

Suparnici bi, prisjećaju se, navodili po pikantnoj liniji svoje intervencije Johnsona, samo da bi on napisao svoju kolumnu o tome "da ide u šetnju po brdima ili nešto slično".

“To je bila najveća frustracija od svih. On je jednostavno bio potpuno neupravljiv”, dodali su.

U videu Daily Maila koji promoviše zapošljavanje, Johnson je rekao da će kolumna, počevši od subote, biti "tačno ono što on misli".

"Možda ću čak morati da pokrivam politiku, ali očigledno ću se truditi da to radim što je manje moguće, osim ako apsolutno ne budem morao", rekao je.