Konačan izlazak iz EU
3

Boris Johnson će danas saopćiti posljednje detalje Brexita

E.S.H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Boris Johnson će danas iznijeti detalje svoje "posljednje" pregovaračke ponude s Evropskom unijom u potrazi za "poštenim i razumnim" kompromisom za Brexit.

Premijer će se obratiti na konferenciji u Toryju prije nego što Briselu dostavi nove prijedloge koji imaju za cilj formiranje pravnog teksta novog sporazuma o Brexitu.

Samo izlaskom iz EU 31. oktobra Ujedinjeno Kraljevstvo može "krenuti dalje", uvjeren je Johnson.

Uoči svog govora Johnson je na konferencijskom sastanku u Manchesteru rekao da se nada postizanju sporazuma s EU tokom sljedećih nekoliko dana.

Vlada je insistirala da neće pregovarati o daljnjem odgađanju nakon 31. jula, rekavši da bi to bilo nepotrebno i skupo za Veliku Britaniju.

Međutim, prema odredbama zakona koji je Parlament usvojio prošlog mjeseca, premijer se suočava s potrebom produženja tog roka, osim ako zastupnici ne daju podršku uvjetima povlačenja do 19. oktobra, dva dana nakon samita evropskih čelnika.

Johnson nije naveo detalje o rješavanju pitanja irske granice koja predstavlja glavni kamen spoticanja u dogovoru s Briselom.

"Predstavit ćemo veoma dobar prijedlog i to ćemo zvanično učiniti uskoro", rekao je Johnson za britansku televizijsku mrežu BBC 30 dana prije datuma predviđenog za istupanje Velike Britanije iz članstva u EU.