Novi ćorsokak
3

Boris Johnson Briselu poslao dva pisma: Odgodite Brexit i nemojte odgoditi Brexit

I. P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Britanski premijer Boris Johnson poslao je zahtjev Evropskoj uniji u kojem se traži odgađanje Brexita. Zahtjev nije potpisan, što simbolizuje Johnsonovo protivljenje odgađanju.
Ipak, Johnson je po zakonu morao poslati takvo pismo zbog odbijanja britanskog parlamenta da se u subotu izjasni o novom sporazumu između Londona i Brisela. Parlament smatra da su dodatne protekcije prije takvog poteza i više nego potrebne te da je prvenstveno potrebno usvojiti zakon po kojem će parlament voditi izlazak iz EU.

S obzirom da je rok za Brexit 31. oktobar, Johnson nije imao izbora nego poslati nepotpisano pismo sa zahtjevom za produženje, ali je uz njega poslao još jedno pismo koje je potpisao i u kojem kaže da odlaganje nije dobra ideja.

Predsjednik Vijeća Evrope Donald Tusk potvrdio je da je dobio zahtjev za produženje roka i sada slijedi izjašnjavanje liderstva EU.

Podsjećamo, britanski parlament zadao je još jedan udarac vladi Borisa Johnsona koji je od ovog zakonodavnog tijela zatražio podršku sporazumu s Evropskom unijom o izlasku Velike Britanije iz te političke organizacije.

Većina parlamentaraca odlučilo je da se o sporazumu sa Briselom koji je postignut ove sedmice ne smije glasati dok se ne uspostavi pravni okvir za njegovo sprovođenje.