Ublažavanje mjera
17

Borell predložio da zemlje Evropske unije otvore vanjske granice od 1. jula

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Evropska komisija će predložiti članicama Evropske unije da od 1. jula krenu sa otvaranjem svojih vanjskih granica za putnike, rekao je to Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borell.

Odluka o ublažavanju restrikcija zavisi od brzine širenja virusa i u nadležnosti je država, ali je Borell rekao da će Brisel predložiti "postepeno i djelimično ukidanje", prenosi France24.

Članice EU počele su sa laganim ublažavanjem ograničenja na granicima s ciljem da do 15. juna se uspostavi slobodno kretanje unutar Unije.

Ministri unutrašnjih poslova 27 zemalja članica su proteklog vikenda se usaglasili da krenu u postepeno otvaranje granica za putnike koji dolaze izvan šengenske zone, Velike Britanije i EU, međutim prema riječima Ylvae Johansson, evropskog komesara za unutrašnje poslove o tome nije psotignuta saglasnost sa svim državama.

Grčka, čija ekonomija u velikoj mjeri zavisi od turizma, već je najavila da će 15. juna otvoriti vazdušni prostor za određeni broj zemalja izvan EU.

Nijemci su pak kazali da će odredbe o zabrani ulaska državljana zemalja koje nisu članice EU ostati bar do kraja mjeseca. Njihov ministar vanjskih poslova Heiko Maas je rekao da ne mogu dozvoliti nekontrolisan ulazak virusa u državu.