{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Borci protiv IDIL-a: Holandski šljemovi, mađarske mine i hrvatska municija

15.10.2014. u 13:25
26
22
Borci protiv IDIL-a: Holandski šljemovi, mađarske mine i hrvatska municija
26
Borci protiv IDIL-a: Holandski šljemovi, mađarske mine i hrvatska municija
Foto: AFP
Sjedinjene Američke Države predvode vojnu koaliciju protiv Islamske države, ali da li ste znali da u kampanji protiv IDIL-a i u pomoći izbjeglicama pomažu Hrvatska, Mađarska, Estonija i Gruzija?
Isključivo vojnu pomoć u borbi protiv Islamske države (IDIL) pružili su Jordan, Bahrein, Albanija i Hrvatska.

Jordan, Bahrein su učestvovali u direktnim zračnim napadima na tlu Sirije. Albanija je donirala 10.000 pušaka Kalašnjikov, 22 miliona metaka i 47.000 granata, a naši susjedi opskrbili su Kurde oružjem i municijom, a detalji su nepoznati, prenosi Foreign Policy.

Kuvajt, Norveška, Japan, Južna Koreja, Turska, Švedska, Španija, Švicarska, Slovačka, Austrija, Gruzija, Irska, Novi Zeland i Luksemburg pružaju isključivo humanitarnu pomoć za izbjeglice koje su pobjegle u strahu od pogubljenja.

Ove države su zajedno donirale više od 51 milion eura, a potrepštine kao što su deke, flaše, šatori, hrana, voda, lijekovi i namještaj doniraju se u hiljadama paketa i kontejnera, piše Al Jazeera.

SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Katar, UAE, Francuska, Saudijska Arabija, Holandija, Belgija, Estonija, Njemačka, Australija, Italija, Danska, Mađarska, Kanada, Češka i Bugarska vrše vojnu i humanitarnu pomoć.

Bugarska donira municiju, a uplatila je i 130.000 dolata za humanitarnu pomoć. Mađarska je dopremila nekoliko hiljada mina i 88.000 dolara pomoći za kršćane Erbila. Danska je posudila svojih sedam lovaca F-16, a Belgija šest lovaca i 120 visoko obučenih vojnika, oficira i pilota. Češka se fokusirala na pomoć ručnim granatama, Holandija je donirala 1.000 šljemova i 1.000 zaštitnih prsluka za kurdske snage.

Podaci se odnose na period do oktobra 2014.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: