Svijet
26

Borci protiv IDIL-a: Holandski šljemovi, mađarske mine i hrvatska municija

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjedinjene Američke Države predvode vojnu koaliciju protiv Islamske države, ali da li ste znali da u kampanji protiv IDIL-a i u pomoći izbjeglicama pomažu Hrvatska, Mađarska, Estonija i Gruzija?

Isključivo vojnu pomoć u borbi protiv Islamske države (IDIL) pružili su Jordan, Bahrein, Albanija i Hrvatska.

Jordan, Bahrein su učestvovali u direktnim zračnim napadima na tlu Sirije. Albanija je donirala 10.000 pušaka Kalašnjikov, 22 miliona metaka i 47.000 granata, a naši susjedi opskrbili su Kurde oružjem i municijom, a detalji su nepoznati, prenosi Foreign Policy.

Kuvajt, Norveška, Japan, Južna Koreja, Turska, Švedska, Španija, Švicarska, Slovačka, Austrija, Gruzija, Irska, Novi Zeland i Luksemburg pružaju isključivo humanitarnu pomoć za izbjeglice koje su pobjegle u strahu od pogubljenja.

Ove države su zajedno donirale više od 51 milion eura, a potrepštine kao što su deke, flaše, šatori, hrana, voda, lijekovi i namještaj doniraju se u hiljadama paketa i kontejnera, piše Al Jazeera.

SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Katar, UAE, Francuska, Saudijska Arabija, Holandija, Belgija, Estonija, Njemačka, Australija, Italija, Danska, Mađarska, Kanada, Češka i Bugarska vrše vojnu i humanitarnu pomoć.

Bugarska donira municiju, a uplatila je i 130.000 dolata za humanitarnu pomoć. Mađarska je dopremila nekoliko hiljada mina i 88.000 dolara pomoći za kršćane Erbila. Danska je posudila svojih sedam lovaca F-16, a Belgija šest lovaca i 120 visoko obučenih vojnika, oficira i pilota. Češka se fokusirala na pomoć ručnim granatama, Holandija je donirala 1.000 šljemova i 1.000 zaštitnih prsluka za kurdske snage.

Podaci se odnose na period do oktobra 2014.