Svijet
11

Borci IDIL-a odrubili glavu američkom zarobljeniku Peteru Kassingu

Klix.ba
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Pripadnici IDIL-a odrubili su glavu američkom humanitarnom radniku Peteru Kassingu, te postavili snimak smaknuća na društvene mreže.

U 16-minutnom videu vidi se militant koji u rukama drži odrubljenu glavu za koju tvrdi da pripada američkom humanitarnom radniku. Na snimku se vidi i masovno odrubljivanje glava sirijskim vojnicima.

Kassing je zarobljen 1. oktobra 2013. godine na putu ka gradu Deir Ezzour u istočnoj Siriji. Tokom njegovog zarobljeništva pisalo se da je prešao na islam i uzeo ime Abdul-Rahman.

Služio je u Iraku 2007. godine prije nego je postao medicinski tehničar. U maju 2012. godine otišao je u Bjerut gdje je volontirao u bolnicama, pomagao palestinskim izbjeglicama u kampovima i liječio ranjenike.

Kassing je osnovao svoju humanitarnu organizaciju SERA koja je imala za cilj pomoći sirijskim izbjeglicama.

U maju 2014. godine njegovi roditelji Ed i Paula Kassing iz Indijane snimili su videoporuku u kojoj mole za oslobađanje svoga sina.

"Muslimani širom svijeta, uključujući našeg sina Abdul-Rahmana Kassinga, slave Bajram, vjeru i žrtvu Ibrahima i Allahovu milost. Molimo one koji drže našeg sina da pokažu istu milost i oslobode ga", rekli su u izjavi.

IDIL je prvo objavio snimak odrubljivanja glave britanskog humanitarnog radnika Alana Henninga koji je dijelio ćeliju sa Kassingom. Nakon što je Jihadi John, IDIL-ov egzekutor s londonskim akcentom, ubio Henninga prijetio je da je Kassing sljedeći.