Gaza
0

Borbe se nastavljaju dok Izrael razmatra mirovni plan

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Stupovi dima prekrivaju u srijedu ujutro istočni kvart grada Gaze, dok izraelski čelnici razmatraju mirovni plan koji su predložili Francuska i Egipat.

Ovo je 12. dan napada pokrenutih kako bi se zaustavilo raketiranje izraelske teritorije iz pojasa Gaze. Zvuk teške artiljerijske vatre odjekuje kvartom Zeitoun u istočnom dijelu grada Gaze.

Izrael je saopćio da je tokom noći sa utorka na srijedu pogodio 40 Hamasovih meta. U jednome jutarnjem zračnom udaru ubijeno je četvero ljudi, saopčili su zvaničnici u Gazi, ali njihov identitet je ostao nepoznat, javio je AP.

Islamski militanti saopćili su da su iz zasjede napali i zapalili izraelski tenk. Izraelska vojska javila je, pak, da nema nikakve informacije o tome incidentu i da su se ranije Hamasove objave o napadima na izraelske vojnike pokazale neutemeljenima.

Borbe su uslijedile dan nakon što su Francuska i Egipat objavili plan o prekidu borbi, kome je odmah nanesen težak udarac izraelskim minobacačkim napadom na školu Ujedinjenih nacija u kojem je ubijeno 30 Palestinaca.

Ujedinjene nacije su saopćile da je škola pružala utočište stotinama ljudi raseljenih napadima na Hamasove militante. Izrael je saopćio da su vojnici uzvratili na vatru Hamasovog odreda koji je ispalio minobacačke granate po njima.

U jeku kritika zbog civilnih žrtava Izrael je pristao da uspostavi "humanitarni koridor" za isporuku vitalnih roba u pojas Gaze. Na osnovu plana koji je iznijelo izraelsko ministarstvo odbrane, Izrael će prekinuti napade u određenim područjima kako bi omogućio ljudima da se snabdiju osnovnim potrepštinama.

Egipatski i francuski predsjednici nisu objavili nikakve detalje svog prijedloga, rekavši samo da on uključuje trenutni prekid vatre kako bi se dopustio ulazak humanitarne pomoći u pojas Gaze i razgovori kojima bi se razriješile razlike između Izraela i Hamasa, koji vlada malom priobalnom teritorijom.

Oni su izjavili da očekuju odgovor Izraela. Zvaničnici u Jerusalemu odbili su komentirati saopćenje, koje je došlo u jeku diplomatskih napora SAD-a i ostalih zemalja na rješenju sukoba u kojem je ubijeno 600 Palestinaca.

Jedanaest Izraelaca je ubijeno od početka ofanzive: troje civila i vojnik u raketnoj vatri, te sedam vojnika u kopnenoj ofanzivi, sudeći po izraelskim zvaničnicima.