{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Borba za nova sjedišta u Evropskom parlamentu

F
11.9.2007. u 21:38
0
0
Borba za nova sjedišta u Evropskom parlamentu
0
Borba za nova sjedišta u Evropskom parlamentu
U Bruxellesu je počela borba među vladama EU za novu preraspodjelu sjedišta u Evropskom parlamentu za period 2009-2014. godine, javila je agencija Reuters.
Član Evropskog parlamenta, francuski konzervativac Alain Lamasour, tvorac je nacrta prijedloga za nov sistem raspodjele poslaničkih sjedišta u Evropskom parlamentu poslije 2009. godine i očekuje se da konačni prijedlog podnese Evropskom parlamentu na glasanje 8. oktobra.

"Očekujem, naravno, da će mnobobrojne vlade nastojati da odbrane svoje stavove, ali vjerujem i da je moj prijedlog politički prihvatljiv", rekao je Lamasour.

Španija, Poljska i Francuska podnijele su zahtjev za 14 dodatnih poslaničkih mjesta koje bi Evropski parlament trebalo da redistribuira u naredne dvije godine kada bi broj članova parlamenta trebalo da se poveća sa 750 na 785.

Broj evropskih parlamentaraca privremeno je porastao u 2004. godine imajući u vidu prijem Bugarske i Rumunije u EU, ali će se smanjiti ponovo 2009., kada Njemačka treba da izgubi tri poslanička mjesta, s tim što bi jedno pripalo Malti.

Španija je, s obzirom na redistribuciju, sopstveni prijedlog podnijela još u julu tražeći za sebe dodatnih pet mjesta, s tim što bi dva nova poslanička mjesta ustupila Poljskoj.

U Lamasourovom prijedlogu Španija bi trebalo da dobije četiri dodatna poslanička mjesta, Švedska i Austrija po dva, Poljska, Francuska, Britanija, Holandija, Slovenija i Letonija po jedno.

Irska kojoj, prema Lamasourovom prijedlogu, treba da bude uskraćeno jedno poslaničko mjesto, zatražila je u pismu da ga zadrži i dobije još jedno.

"Irska ima najbrži priraštaj u EU... i demografske promjene ukazuju na potrebu da se Dublinu da 13 sjedišta u periodu 2009-2014.", navedeno je u pismu Irske, ali Lamasour smatra da taj zahtjev teško može proći.

"Znam da je Irska nezadovoljna što će Litvanija sa milion stanovnika manje od nje imati isti broj poslanika u Evropskom parlamentu, ali onda biste tu morali povećati broj poslanika Finskoj i tu nikad ne bi bilo kraja", ocijenio je Lamasour.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: