Svijet
0

Borba ukrajinskih suprotstavljenih vođa se nastavlja

FENA
Sljedbenici ukrajinskog premijera Vikotora Janukoviča nastavili su u ponedjeljak proteste ispred parlamenta u Kijevu protiv svojih protivnika - pristalica predsjednika Viktora Juščenka.

Borba za vlast se nastavlja i tokom uskrsnih blagdana, jer predsjednik Juščenko odbija povući svoju odluku o sazivanju prijevremenih izbora za 27. maj.

Za kraj ove sedmice najavljena je objava odluke Ustavnog suda Ukrajine o ovom pitanju.

Juščenko optužuje Janukoviča za razaranje demokratije jer pokušava uticati na odluke poslanika njegovog bloka u parlamentu.

U uskrsnom obraćanju Juščenko kazao kako Janukovičeva vladajuća koaliciji pokušava na ''nelegalan način dobiti 300 glasova'' kako bi se poništilo predsjednikovo pravo veta.

Janukovičevi poslanici su uzvratili udarac na vanrednoj sjednici održanoj u ponedjeljak usvajajući rezoluciju koja tereti predsjednika za pritisak na suce Ustavnog suda, prenosi agencija Interfax.

Janukovičevi sljedbenici su uglavnom s istoka Ukrajine, koji je ujedno i rusko govorno područje. On je kazao da kabinet još uvijek nije spreman za prijevremene izbore sve dok Ustavni sud ne donese presudu o ovom slučaju.

Posljednja runda u borbi za vlast je počela 2. aprila kada je Juščenko naredio raspuštanje parlamenta i održavanje prijevremenih izbora za 27. maj. On ima podršku u zapadnom dijelu Ukrajine, gdje je snažniji i zapadni utjecaj, javlja BBC.

Rivalstvo je počelo tokom 2004. godine s "narandžastom revolucijom", koja se završila Juščenkovom pobjedom.