WB-MMF
0

Borba protiv siromaštva sve teža

FENA
Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorili su da je borba protiv siromaštva u zemljama u razvoju sve teža i da ima sve manje izgleda na uspjeh zbog svjetske ekonomske krize.

U redovnom godišnjem izvještaju o postignutom u pravcu ispunjavanja tzv. "Milenijumskih ciljeva", Svjetska banka (WB) i MMF kažu da bi dodatnih 90 miliona osoba moglo da zapadne u "najteže siromaštvo".

U izvještaju se kaže da će ekonomskom krizom najteže biti pogođeni projekti za poboljšanje zdravstvene zaštite posebno na planu smanjivanja smrtnosti majka i djece na porođaju, prenosi u petak BBC.

Kao najveći prioritet u izvještaju se navodi riješavanje aktuelne ekonomske krize a zatim mjere kojima bi se ublažile njene posljedice po najsiromašnije zemlje uključujući i povećanje finansijske i druge pomoći.

Visoke stope privrednog rasta u zemljama u razvoju posljednjih nekoliko godina, posebno u Kini i Indiji, povećali su nade da će Milenijumski ciljevi, da se prepolovi broj siromašnih u svijetu do 2015. godine biti, i ispunjeni.

Međutim, kako se ističe u izvještaju MMF-a i WB, "trojni udar" poskupljenja hrane, goriva i na kraju finansijske krize stvorio je, po njihovoj ocijeni, "krizu razvoja".