Svijet
0

Borba protiv IDIL-a: U turske vojne baze stižu američki avioni i dronovi

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Američki vojni avioni i bespilotne letjelice počeli su da pristižu u turske zračne vojne baze, pa će uskoro biti pokrenuta sveobuhvatna akcija protiv pripadnika Islamske države, izjavio je danas turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Vlasti u Ankari su krajem jula zvanično odobrile korištenje turskih zračnih baza američkim i koalicionim avionima koji učestvuju u borbi protiv IDIL-a, podsjeća Reuters.

"U skladu sa našim dogovorom sa Sjedinjenim Državama, ostvarili smo napredak kad je riječ o otvaranju naših baza, a posebno baze Incirlik", rekao je Cavusoglu za tursku televiziju TRT.

"Vidimo da su počeli da stižu američki avioni i dronovi, a uskoro ćemo svi zajedno pokrenuti sveobuhvatnu akciju protiv Islamske države", izjavio je turski ministar tokom posjete Maleziji.

Turske su vlasti 29. jula potpisale odluku o ustupanju zračne baze Incirlik na korištenje Amerikancima kako bi mogli izvoditi zračne udare na položaje skupine Islamske države u Siriji, doznaje se od turskog službenog izvora.

Vladina odluka je "potpisana" i Amerikanci se ubuduće "u svakom trenutku" mogu koristiti bazom Incirlik u okviru međunarodne koalicije, rečeno je tada u ministarstvu vanjskih poslova Turske.

Taj dogovor, kojemu su prethodile dugotrajne pripreme, Washington je silno želio, budući da američki borbeni avioni F-16 brzo mogu stići iz te baze do džihadističkih položaja. Do sada su polijetali iz udaljenijih baza u Jordanu i Kuvajtu.

Turska, članica NATO-a, sve dosad nije htjela učestvovati u operacijama koalicije protiv IDIL-a, iz straha da ne ojača sirijske Kurde koji se na terenu bore s njima blizu njezine granice.

No, napadom koji se 20. Jula dogodio u Surucu, na jugu Turske, u kojemu su 32 osobe poginule a pripisuje se IDIL-u, okolnosti su se promijenile i Ankara je bila primorana na strateški zaokret.