Nobelovci odlikovali pjevača
0

Bono Vox dobio nagradu 'Čovjek mira 2008"

FENA
Dobitnici Nobelove nagrade za mir koji su se u petak okupili u Parizu imenovali su irskog pjevača Bona Voxa "Čovjekom mira 2008" zbog njegove borbe protiv siromaštva, bolesti i duga u Africi.

U prisustvu pet dobitnika Nobelove nagrade za mir, vođa grupe U-2 primio je nagradu, sliku, iz ruku gradonačelnika Pariza Bertranda Delanoea, domaćina godišnjeg samita, javio je AFP.

Organizatori su objasnili da su izabrali Bona za "Čovjeka mira 2008" zbog njegovog pokušaja uvjeravanja bogatih zemalja da ublaže afrički dug, njegove borbe protiv siromaštva, promocije uravnoteženije međunarodne trgovine i osnivanja fondova za borbu protiv malarije i side.

"Odlučili smo svi zajedno da imenujemo čovjeka koji je puno dao i davat će u borbi za ljudska prava, protiv siromaštva, svojom muzikom, riječima i angažmanom na samitu", izjavio je Walter Veltroni, generalni tajnik talijanske Demokratske stranke, glavne opozicijske stranke koja je također gost ovog samita.

Nobelovci su učestvovali u radu trodnevnog samita u Parizu, u vrijeme proslavljanja 60. godišnjice Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima usvojene 1948. godine u Parizu.

Među njima su bili Poljak Lech Walesa, Irac John Hume, Južnoafrikanac Frederik W. de Klerk. Mihail Gorbačov nije došao na samit zbog bolesti.