Svijet
0

Bono upozorava na neispunjena obećanja zemalja članica G8

Sarajevo-x.com
Foto: Eammon McCabe
Foto: Eammon McCabe
Rock zvijezda i veliki filantrop, Bono, upozorio je kao bi opet moglo doći do nasilnih protesta ako se nešto bitno ne desi na narednom samitu G8 koji će se održati u Njemačkoj. Do danas, jedino su Velika Britanija i Japan održali svoja obećanja za pomoć Africi u Gleneaglesu prije dvije godine, piše današnji Guardian.

Bono je sinoć pozvao na hitni sastanak o Africi na sljedećem samitu G8 i izjavio da bogate zemlje koriste sažaljenje zbog terorističkog napada u Londonu 07.07. 2005. godine, kako bi opravdali sporo djelovanje na obećanja dana na samitu u Gleneaglesu prije dvije godine.

Rusija i Italija odugovlače sa planom da prikupe dodatnih 50 milijardi dolara za pomoć razvoju Afrike do 2010. godine. Bono strahuje da bi zbog toga ponovo moglo doći do nasilnih protesta kakvi su viđani na ranijim samitimna u Settleu i Genovi.

Visokorangirani političar koji učestvuje na samitu G8, na pitanje o obećanim sredstvima, rekao je kao je Rusija obećanje dala samo jer im je bilo žao velike britanije nakon 7/7 terorističkog napada u Londonu.

"Nije samo kredibilitet samita G8 ovdje u pitanju, već i kredibilitet svrhe najvećih mirnih protesta u posljednjih 30 godina. Niko ne želi da se vrati situacija kakva je bila u Genovi", rekao je Bono u intervjuu za Guardian.