Svijet
0

Bono i Bob Geldof pogoršavaju stanje u Africi?

Sarajevo-x.com
Vodeći čovjek afričke humanitarne organizacije za borbu protiv AIDS-a kritikovao je kampanje poput onih koje organizuju Bob Gelfof i Bono, uključujući i Band Aid, Live Aid i Live 8, tvrdeći kako te kampanje zapravo pogoršavaju stanje u Africi umjesto da ga poboljšavaju.

Jobs Selasie, direktor humanitarne organizacije African Aid Action, izjavio je kako takve humanitarne kampanje povećavaju korupciju i zavisnost afričkog kontinenta. Selasije je objasnio da vjeruje kako su zapadnjački mediji opsjednuti političkom korektnošću, što je zapravo odvratilo svijet od rješavanja pravih uzroka siromaštva u Africi.

On tvrdi kako je od prve Band Aid kampanje broj Afrikanaca koji žive od humanitarne pomoći porastao za 500 posto, dok se budžeti afričkih država danas sastoje od 70 posto inostranih davanja, dok je to prije bilo tek oko 20 posto.

“Pomoć nije uspjela jer dobrotvorne organizacije i strane vlade nemaju pravi plan i konstantno isključuju afričke poduzetnike kao dio rješenja problema Afrike.”, izjavio je Selasie.

“Promjene se ne mogu nametnuti izvana. One najprije moraju doći iznutra. Siromaštvo se neće riješiti sa humanitarnom pomoći i sličnim davanjima. Afrički narod treba da se bori protiv korupcije i naporno radi za svoj boljitak.”, dodao je.