Svijet
13

Bombe u New Yorku napravljene od ekspres lonaca, pet osoba privedeno na ispitivanje

Klix.ba
Bomba koja je eksplodirala u subotu u New Yorku, kao i druga eksplozivna naprava pronađena u blizini, napravljene su od ekspres lonaca napunjenih šrapnelima, slično kao što je bio slučaj tokom napada za vrijeme maratona u Bostonu 2013. godine.

Američki mediji su saopćili da su obje eksplozivne naprave bile opremljene mobitelima i novogodišnjim sijalicama, što je korišteno kao detonator. Do eksplozije je došlo u dijelu Manhattana pod nazivom Chelsea, a povrijeđeno je 29 ljudi.

FBI je zaustavio sumnjivo vozilo u Brooklynu u nedjelju, ali hapšenja nije bilo. Nepotvrđeni medijski izvještaji ipak govore da je pet osoba iz automobila privedeno na ispitivanje.

Druga eksplozivna naprava je pronađena četiri bloka od mjesta eksplozije te je uklonjena i uništena kontrolisanom ekplozijom. Njujorški guverner Andreq Cuomo je rekao da je druga bomba bila veoma slična prvoj, ali da su te dvije drugačije od one koja je eksplodirala istog dana na ruti humanitarne trke u New Jerseyju, pri čemu nije bilo povrijeđenih.

Njujorška policija je na teren poslala 1.000 dodatnih policajaca kako bi povećala sigurnost javnog transporta.

Chelsea je jedan od najmodernijih distrikta na Manhattanu, a barovi i restorani su veoma posjećeni tokom vikenda.