Afganistan
0

Bombaš samoubica ubio dva liječnika

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Bombaš samoubica je u nedjelju u napadu autobombom na konvoj Ujedinjenih nacija u južnom Afganistanu ubio dva afganistanska liječnika, njihovog vozača i ranio 15 drugih, kazao je šef policije.
Napad se desio u Spin Boldaku, distriktu u pokrajini Kandahar, dok se konvoj nalazio na putu u misiji vakcinisanja protiv dječije paralize, kazao je pokrajinski šef policije Matiullah Khan, prenio je AP.

Bombaš je također poginuo u eksploziji.

Eksplozija je ubila dva liječnika i ranila 15 drugih, uključujući 10 civila i pet afganistanskih zaštitara koji su osiguravali konvoj, kazao je Khan.

Khan je kazao da su žrtve radile za UN-ovu Svjetsku zdravstvenu organizaciju. Putovali su u jasno označenim UN-ovim vozilima, kazao je on.

Adrian Edwards, glavni UN-ov glasnogovornik za Afganistan, kazao je da znaju za izvještaje ali da ne mogu potvrditi detalje.

Nije jasno ko stoji iza napada, ali je poznato da talibanski pobunjenici operiraju na ovom području, te da često koriste bombaše samoubice u svojim akcijama protiv afganistanskih i stranih trupa u zemlji.



Na drugim mjestima, talibani su iz zasjede napali policijsku patrolu u centralnom Afganistanu, ubivši najmanje sedam policajaca, dok su snage predvođene Amerikom ubile više pobunjenika na istoku zemlje, kazali su zvaničnici u nedjelju.