Svijet
0

Bombaš samoubica napao egipatski drevni hram u Luxoru

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Bombaš samoubica u srijedu se raznio u blizini egipatskog drevnog hrama Karnak u južnom gradu Luxoru, saopćili su sigurnosni izvori i svjedoci.

Riječ je o drugom napadu u nešto više od sedmice na egipatsku turističku industriju od vitalnog značaja za zemlju.

Nijedna grupa nije odmah preuzela odgovornost za napad u kome su četiri Egipćanina ranjena, saopćilo je ministarstvo zdravstva.

Militanti su ubili stotine policajaca i vojnika u protekle dvije godine u svojoj kampanji da svrgnu Egipatsku vladu, ali su odnedavno započeli i napade na turistički i ekonomski sektor.

Naoružani ljudi na motociklu ubili su dvojicu pripadnika egipatske policije za turizam i antikvitete na cesti u blizini piramida u Gizi prošle sedmice.

Ministarstvo unutrašnjih poslova navodi da je "osujetilo teroristički napad" u Karnaku i da su dvojica napadača ubijena, a treći je ranjen, prenosi Reuters.

Sigurnosni izvori saopćili su da su među žrtvama u Karnaku vlasnici bazara i dvojica policajaca. Nijedan turista nije ranjen, navode vladini zvaničnici.

Ministar za starine Mamdouh al-Damaty izjavio je da je u saradnji s ministarstvom unutrašnjih poslova naredio da se pojačaju mjere suigurnosti na drevnim lokacijama širom Egipta.

Turizam je jedan od vodećih izvora prihoda i stranih valuta za najnaseljeniju arapsku zemlju i taj sektor je postao atraktivna meta za militante.