Stav većine Amerikanaca
0

Bombardovanje Hirošime i Nagasakija bilo je opravdano

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Skoro dvije trećine Amerikanaca smatra da je trebalo baciti atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki prije 64 godine čime je okončan Drugi svjetski rat, pokazalo je istraživanje javnog mnijenja.

Ispitivanje je obavio Univerzitet Quinnipiac i, prema rezultatima, samo 22 posto ispitanih smatra da je tadašnji predsjednik SAD Harry Thruman pogriješio kada je izdao naređenje da se izvrši razorno bombardovanje dva japanska grada u avgustu 1945. godine.

Atomska bomba izbačena je iz bombardera B-29 "Super leteće tvrđave" i eksplodirala je iznad Hirošime u ranim jutarnjim satima 6. avgusta 1945. godine. Od eksplozije odmah ili u narednim danima stradalo je više od 140.000 lica.

Tri dana kasnije, dok se Japan još oporavljao od razaranja Hirošime SAD su bacile i drugu bombu na Nagasaki. Od druge eksplozije život je izgubilo još 70.000 ljudi i Japan se predao za manje od sedam dana.

Anketa Univerziteta Quinnipiac pokazala je da podrška bombardovanju japanskih gradova veća kod starijih osoba, pošto skoro tri četvrtine ispitanih koji imaju 55 ili više godina podržavaju razorna bombardovanja dok je to učinila polovina ispitanih iz starosne grupe između 18 i 34 godine i šest od deset Amerikanaca dobi od 35 do 54 godine.

"Ispitani koji se sjećaju užasa Drugog svjetskog rata velikom većinom podržavaju odluku predsjednika Trumana. Podrška opada kod mlađih, od generacije koja je rasla uz strahovanja od nuklearnih sukoba tokom hladnog rata do najmlađih koji vrlo malo znaju i o Drugom svjetskom i o hladnom ratu", rekao je pomoćnik direktora anketnog instituta na Univerzitetu Quinnipiac Peter Brown.

Univerzitet je ispitao 2.409 registrovanih glasača širom SAD u periodu između 27. jula i 3. avgusta.