Federalna služba sigurnosti
0

Bomba uzrok nesreće voza "Nevski ekspres"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nesreću ruskog voza "Nevski ekspres", u kojoj je poginulo najmanje 26 ljudi,18 se smatra nestalima, dok je ranjeno oko stotinu osoba, uzrokovala je bomba, saopćila je u subotu ruska Federalna služba sigurnosti (FBS).

"Kriminalistički stručnjaci kažu da je na temelju preliminarnih izvještaja detonirana bomba imala snagu jednaku eksploziji sedam kilograma TNT-a", prenio je predsjedniku Rusije Dmitriju Medvedevu šef FSB-a Aleksandar Bortnikov.

Ruski predsjednik je na sastanku koji je emitiran na ruskoj televiziji naložio nadležnim tijelima da "poduzmu sve potrebne istražne radnje" radi utvrđivanja uzroka udesa voza.

Glasnogovornik Istražne komisije Vladimir Markin saopćio je ranije u subotu da su istražitelji pronašli dijelove eksplozivne naprave na mjestu nesreće voza.

Markin je za rusku novinsku agenciju Itar-Tass potvrdio da je teorija o terorističkom napadu jedna od verzija koje se razmatraju. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za eventualni napad, prenijela je britanska novinska agencija Reuters.

Ministar unutarnjih poslova Rašid Nurgalijev rekao je, međutim, da su istražitelji došli do informacije da je nekoliko ljudi bilo umiješano u organizaciju napada na voz "Nevski ekspres".

"Jedna osoba nam je dala informaciju. Mi ćemo je provjeriti i provesti istragu", rekao je ministar Nurgalijev i dodao da je jedan od osumnjičenih opisan kao "niži riđokos muškarac četrdesetih godina".

Agencija Interfax je citirala jednog stručnjaka istražitelja, koji je također sugerirao mogućnost terorizma, rekavši da se prije izlijetanja voza s tračnica začula eksplozija i da je u blizini mjesta nesreća stvoren krater u zemlji.

Podaci o broju žrtava variraju. Rusko ministarstvo zdravlja saopćilo je u subotu da je u nesreći voza poginulo je 26 ljudi, a da se 18 vodi kao nestalo, dok je iz ureda državnog tužitelja rečeno da je u nesreći poginulo 30 ljudi, prenosi agencija RIA Novosti.

Britanska agencija Reuters je prethodno javila, pozivajući se na neimenovanog dužnosnika spasilačke službe, da je u nesreći poginulo najmanje 39 osoba.

Ruska ministrica za zdravstvo i socijalni razvoj Tatjana Golikova, potvrdila je u Moskvi da je u udesu ruskog voza "Nevski ekspres" u regiji Tvera poginuo i šef Agencije za državne rezerve Boris Jevstratikov.

Prema podacima ruskog ministarstva za izvanredne situacije u nesreći voza ozlijeđeno je 96 ljudi, koji su većinom smješteni u bolnice u oblasti Novgoroda i Tvera, dok je 12 povrijeđenih avionom toga ministarstva prebačeno u bolnicu u Sankt Peterburgu.

Ruska ministrica zdravlja Tatjana Golikova izjavila je da je Ruska željeznica donijela odluku da isplati odštetu obiteljima poginulih u iznosu od 500.000 rubalja (16.700 dolara), a svakom ozlijeđenom putniku po 100.000 rubalja (3.350 dolara) i dodala da to neće biti sva pomoć koju će oni primiti.

Voz sa 653 putnika i 29 radnika željeznice krenuo je iz Moskve za Sankt Peterburg, a nesreća se dogodila kasno u petak uvečer kada su četiri vagona iskliznula sa tračnica kod sela Uglovka, oko 350 kilometara sjeverno od Moskve.

Predsjedništvo Evropske unije izrazilo je u subotu žaljenje zbog gubitka ljudskih života i podržalo Rusiju u "njenim naporima da razjasni uzroke ovoga tragičnog događaja".

Šef Ruskih željeznica Vladimir Jakunjin saopćio je pak da je na mjestu nesreće u subotu eksplodirala još jedna slabija bomba i da u tome napadu nema ozlijeđenih, prenio je Itar-Tass.

Ranije u subotu na dijelu pruge u oblasti u kojoj se udes dogodio promet je djelomično uspostavljen u smjeru od Sankt Peterburga ka Moskvi.

Udes voza "Nevski ekspres" najteža je željeznička nesreća u proteklih nekoliko godina u Rusiji, koja je potaknula bojazni o obnovi napada ekstremista sa Sjevernog Kavkaza na teritoriju Rusije, navela je britanska agencija.

Augusta 2007. ekspresni voz na liniji Moskva – Sankt Peterburg iskliznuo je s tračnica u oblasti Novgoroda, pri čemu je ozlijeđeno oko 60 ljudi. Odgovornost za taj napad preuzeli su čečenski pobunjenici.