Nezadovoljni rezultatom
23

Bolsonarove pristalice pozvale brazilsku vojsku da interveniše nakon pobjede Lule

D. Be.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Pristalice brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara u srijedu su održale skupove pozivajući na intervenciju oružanih snaga nakon pobjede Lule da Silve. To je poziv za koji vojni stručnjaci kažu da ne dolazi u obzir.

Izborno tijelo zemlje u nedjelju je saopćilo da je Lula osvojio skoro 51 posto glasova. Bolsonaro nije zvanično priznao rezultat, iako je njegov kabinet pokrenuo tranziciju, a Lula bi trebao preuzeti dužnost predsjednika 1. januara 2023. godine.

Bolsonarove pristalice u Sao Paulu i Rio de Janeiru održale su proteste skandirajući parole protiv Lule.

"Nadamo se da će vojska intervenisati u ovoj situaciji. Znamo da su izbori bili lažni", rekao je Reinaldo da Silva (65), inače penzionisani vladin službenik u Sao Paulu.

"Došao sam danas jer želim da Brazil bude slobodan, socijalizam ne funkcioniše sa brazilskom nacijom", dodali su.

Slični skupovi održani su u ukupno devet pokrajina i glavnom gradu Braziliji, navodi brazilski internet medijski portal UOL.

Brazilsko ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Bolsonaro, bivši vojni kapetan, gajio je jake veze s vojskom od svog izbora 2018. godine, pridobijajući političke simpatije nekih od najviših snaga.

Kao i mnogi politički konzervativni Brazilci, on je često bio nostalgičan za vojnom diktaturom (1964-1985.). Lula je, naprotiv, bio u zatvoru 1970-ih zbog protesta protiv vojne vlade.

Paulo Chagas, penzionisani general konjice koji je vodio kampanju za Bolsonara 2018. godine, rekao je za Reuters: "Vojska dobro zna koja je njihova dužnost: ustav im ne dozvoljava da intervenišu u politici."

General Otavio Rego Barros, bivši glasnogovornik Bolsonara, rekao je u kolumni objavljenoj u srijedu da je vrijeme da gubitnici na izborima pristanu i razmišljaju o budućnosti Brazila.

Politički lideri širom svijeta čestitali su Luli na pobjedi, a Bijela kuća ga je pohvalila za pobjedu na "slobodnim, poštenim i kredibilnim izborima".

Uoči glasanja, Bolsonaro je više puta iznosio neosnovane tvrdnje da je izborni sistem otvoren za prevaru.