Dani uoči inauguracije
2

Bolsonaristi ne miruju: Pristalice bivšeg predsjednika Brazila planirale napad u glavnom gradu

V. K.
Oružje koje je pronađeno u stanu (Foto: Globo.com)
Oružje koje je pronađeno u stanu (Foto: Globo.com)
Nekoliko dana uoči inauguracije novog predsjednika Brazila Lule da Silve, policija u ovoj državi ima "pune ruke posla", prije svega sa pristalicama bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara.

Naime, tokom subote, policijske i specijalne jedinice Brazila uhapsile su i blizini aerodoroma u Braziliji 54-godišnjeg biznismena Georgea Washingtona de Oliveira Sousu, a kao razlog za hapšenje navelo se sklapanje eksplozivne naprave u kamionu, tačnije dijelu gdje se nalazi rezervoar.

"U stanu u kojem je uhapšen, policija je pronašla puške, sačmarice, revolvere, municiju i druge eksplozivne naprave", ssaopćili su iz policije, piše Globo.

Inače, vojnu policiju je u subotu oko osam sati ujutro pozvao vozač kamiona u koji je postavljen eksploziv. On je primijetio čudan predmet u vozilu te ga je zaustavio.

Po dolasku, vojna policija je blokirala ovaj dio grada, a pripadnici bataljona za specijalne operacije (BOPE) potvrdili su kako je riječ o eksplozivu.

Prema detaljima, prilikom pretresa stana, policija je pronašla jednu pušku AR10, 2 sačmarice kalibra 12 mm, 30 metaka za magnum pištolj, 39 metaka municije kalibra 9 mm te dvije kutije sa 50 metaka kalibra 9 mm.

George Washington de Oliveira Sousa (Foto: Globo.com)
George Washington de Oliveira Sousa (Foto: Globo.com)

Nakon hapšenja, biznismen je priznao zločin te je potvrdio kako je njegov plan imao političku pozadinu s obzirom na to da se deklarisao kao pristalica bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara.

"On i članovi njegove grupe htjeli su skrenuti pažnju, otići na aerodrom te tu detonirati bombu. To bi uradili s ciljem da izazovu uzbunu u gradu", pojasnili su iz policije.

Napad planirale pristalice Jaira Bolsonara (Foto: Globo.com)
Napad planirale pristalice Jaira Bolsonara (Foto: Globo.com)

Kako pišu brazilski mediji, policija je uvjerena kako je osim Washingtona u ovaj zločin umiješana grupa ljudi. Jedan osumnjičenih je već identifikovan, a policija je najavila i dalju istragu.

Inauguracija novog predsjednika Brazila Lule da Silve trebala bi početi 1. januara 2023. godine kada će i zvanično preuzeti mandat predsjednika ove južnoameričke države.