George Bush
0

"Bolno poglavlje" između SAD-a i Libije blizu kraja

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik George W. Bush ocijenio je da je "bolno poglavlje" u odnosima između njegove zemlje i Libije gotovo završeno i pozvao lidera sjevernoafričke države Moamera Gadafija da izrazi zadovoljstvo zbog sporazuma o isplati kompenzacije žrtvama terorizma, saopćila je u ponedjeljak Bijela kuća.

Jedan visoki američki zvaničnik je kazao da do sada nije zabilježeno da je bilo koji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država razgovarao s Gadafijem koji je 1969. došao na vlast vojnim udarom i koga organizacije za prava čovjeka na zapadu optužuju za kršenja prava pojedinaca i ograničavanje slobode izražavanja, javio je Reuters.

SAD su dugo smatrale Libiju otpadničkom državom.

Sporazum između SAD-a i Libije podrazumijeva fond od ukupno 1,8 milijardi dolara, koliko treba da bude isplaćeno žrtvama terorizma i njihovim porodicama, nastradalim, između ostalog, u napadu na avion kompanije Pan Am u kojem je 1988. iznad Lokerbija u Škotskoj poginulo 270 osoba.

Glasnogovornik Bijele kuće Gordon Johndroe saopćio je da su dvojica lidera zaključila da ovaj sporazum može da pošalje u historiju "bolno poglavlje" u odnosima između dvije zemlje i pomogne međusobnom zbližavanju SAD-a i Libija.

"Iako ćemo zauvjek žaliti gubitak života u proteklim terorističkim aktivnostima, sporazum je važan korak u obnovi odnosa između Libije i SAD-a," navedeno je u američkom saopćenju.

Bijela kuća saopćila je također da je "Libija preduzela značajne korake ka normalizaciji odnosa s međunarodnom zajednicom, kada je 2003. odustala od terorizma i oružja za masovno uništenje," prenosi BBC.

Odnosi između dvije zemlje su od tada dramatično poboljšani.

Reuters vezuje odluku Libije da udustane od programa proizvodnje oružja za masovno uništavanje pošto su u martu 2003., SAD napale Irak, pod izgovorom da je tamošnji dugogodišnji diktator Sadam Hussein imao oružja takve vrste i da je mogao da ih prepusti ekstremistima.

Poslije anglo-američke invazije na Irak takva oružja nisu nađena.

Prikupljanje sredstava za žrtve terorizma, SAD-e i Libija su dogovorile u augustu, kako bi razriješile sporove vezane za tvrdnje o žrtvama terorističkih napada na obje strane, tokom 1980-ih.

Fond će, između ostalog, pokriti troškove za poginule u napadu na avion kompanije Pan Am, u kojem je 1988,, iznad Lokerbija u Škotskoj, poginulo 270 osoba.

Pošto su među žrtvama 180 bili američki državljani, udes Panama je smatran najtežim terorističkim aktom protiv SAD-a, sve do 11. septembra i napada na ciljeve u New Yorku i Washingtonu.

Još 300 miliona dolara izdvojeno je za porodice Libijaca poginulih 1986., pošto su američki bombarderi napali Tripoli i Bengazi, kao odmazdu za napad na diskoteku u Zapadnom Berlinu kada su poginula dvojica američkih vojnika i jedna turska žena, a povrijeđeno 229 osoba.

"SAD će nastaviti da rade na bilateralnim odnosima s Libijom, s ciljem da uspostave dijalog, koji će pokriti sva pitanja, uključujući reformu zaštite ljudskih prava i borbu protiv terorizma," dodao je Johndroe.

Američki državni sekretar Condoleezza Rice planira da se, najvjerovatnije u utorak, u State Departmentu, sastane s Gadafijevim sinom, Saifom al-Islamom, koji se smatra veoma uticajnim u Libiji, jer je odigrao ključnu ulogu u izvlačenju domovine iz diplomatske izolacije.