Svijet
0

Bolja koordinacija CIA-e i FBI-ja - najveći uspjeh Johna Negropontea

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prije nekoliko dana je John Negroponte, čelnik svih 16 američkih obavještajnih službi, najavio odlazak na novu dužnost u američko Državni sekreterijat, gdje je već radio kao diplomat.

Kako javlja dopisnik VoA-e, diplomatske vještine su Negroponteu u posljednje dvije godine bile vrlo potrebne.

Položaj direktora svih nacionalnih obavještajnih službi bio je uspostavljen u februaru 2005. Osnovan je kako bi se uklonile birokratske barijere između 16 obavještajnih agencija koje postoje u Sjedinjenim Državama te, kao konačni cilj, da se spriječe teroristički napadi poput onih iz jeseni 2001.

Kada je 2005. na položaj bio imenovan John Negroponte, neke je ova odluka iznenadila – Negroponte je naime profesionalni diplomat, a ne obavještajac. Stručnjaci su se, međutim, ubrzo saglasili da je za ovaj položaj upravo potreban neko ko ima izražene diplomatske vještine – jer treba koordinirati 16 obavještajnih agencija koje djeluju u tajnosti te od "domaće konkurencije" vrlo ljubomorno čuvaju svoj "djelokrug rada".

Fred Burton, stručnjak za protuterorizam koji radi u privatnoj obavještajnoj firmi Stratfor, kaže da je John Negroponte vrlo dobro počeo: "Tajming za stvaranje ovog položaja bio je vrlo dobar. Jer, budimo iskreni, činjenica jest da CIA i FBI nisu sarađivali, nisu razmjenjivali informacije. Trebalo je postaviti nekoga ko će tu uvesti reda. Negroponte je to učinio, sada je saradnja tih dviju agencija bolja nego ikada prije."

John Negroponte se sada vraća u diplomatiju – bit će zamjenik državne tajnice. Za njegova nasljednika u obavještajnoj službi predsjednik George Bush imenovao je umirovljenog admirala Mikea McConnella, koji je nakon uspješne karijere u obavještajnoj službi ratne mornarice posljednjih deset godina proveo u vrhu privatne konsultantske firme Booz Allen Hamilton.

Fred Burton, bivši obavještajac CIA-e, o Mike McConnellu kaže: "Potražili su čovjeka koji ima veliko iskustvo u obavještajnom radu, ali ima i profesionalno iskustvo u privatnom sektoru. Mislim da je to pozitivna promjena."

Fred Burton naglašava da je posao direktora nacionalne obavještajne zajednice i danas vrlo težak. Iako nacionalne obavještajne službe bolje sarađuje, one i dalje vrlo nerado dijele informacije s ustanovama koje su odgovorne za javnu sigurnost na lokalnoj razini, naprimjer, s policijom ili državnim tužiteljima.