Svijet
0

Bolivijski predsjednik će tužiti Vladu SAD-a

Klix.ba
Evo Morales (Foto: AFP)
Evo Morales (Foto: AFP)
Bolivijski predsjednik Evo Morales podnijet će tužbu protiv Vlade SAD-a za zločine protiv čovječnosti. Optužio je SAD i za zastrašivanje nakon što je avion venecuelanskog predsjednika spriječen u ulasku u američki zračni prostor.

"Želio bih najaviti da pripremamo tužbu protiv Baracka Obame za zločine protiv čovječnosti", rekao je Morales na konferenciji za medije, a američkog predsjednika nazvao kriminalcem koji krši međunarodni zakon.

Iz solidarnosti sa Venecuelom, Bolivija je počela pripremati tužbu protiv američkog predsjednika, koju će predati međunarodnom sudu. Morales je pozvao i na hitni sastanak Zajednice latinoameričkih i karipskih država (CELAC), kako bi raspravili ono što je Venecuela nazvala "činom zastrašivanja od američkog imperijalizma".

Bolivijski predsjednik je predložio da članice CELAC-a povuku svoje ambasadore iz SAD-a, kako bi poslale jasnu poruku Obaminoj administraciji. Također će pozvati članice Bolivarske alijanse da bojkotuju naredni sastanak Ujedinjenih nacija. Članice alijanse uključuju Antigvu i Barbudu, Kubu, Dominiku, Ekvador, Nikaragvu, Venecuelu i Saint Luciu.

"SAD-u se ne smije dozvoliti nastavak politike zastrašivanja i blokiranja predsjedničkih aviona", izjavio je Morales.

Venecuelanska vlada objavila je kako je njihovom predsjedničkom avionu zabranjen ulazak u portorikanski (američki) zračni prostor.

"Dobili smo informaciju od američkih zvaničnika da nam je zabranjen prolazak kroz njihov zračni prostor, što je još jedan čin agresije sjevernoameričkog imperijalizma protiv vlade Bolivarske Republike", rekao je Elias Jaua, venecuelanski ministar vanjskih poslova.

Američka vlada se još nije izjasnila o zabrani prolaska venecuelanskog predsjedničkog aviona kroz svoj zračni prostor.