Svijet
14

Bolivijski predsjednik predlaže vraćanje kalendaru predaka po kojem je 5524. godina

Klix.ba
Sat na Kongresu u La Pazu
Bolivijski predsjednik Evo Morales predložio je da njegova zemlja izbaci gregorijanski kalendar iz upotrebe i vrati se kalendaru koji su koristili njihovi preci.

Tokom proslave Nove godine naroda Ajmara Morales je rekao kako je gregorijanski kalendar "neuredan", te predložio vraćanje kalendaru predaka "kao dijelu obnove identiteta".

Ovo nije prvi put da bolivijska vlast sugeriše promjene u načinu mjerenja vremena. Prije dvije godine brojevi na satu na fasadi Kongresa u La Pazu okrenuti su naopačke. Vlada ga je nazvala "satom juga".

Morales je kazao da je kalendar Ajmara, u kojem godina ima 13 mjeseci, a svaki od njih po 28 dana, mnogo "uredniji" nego gregorijanski. U njemu je 21. juni označen kao "nulti dan" kojim počinje nova godina, a jučer su mnogi Bolivijci proslavili dolazak 5524. godine.

Predsjednik Bolivije prije šest godina 21. juni je proglasio nacionalnim praznikom, a novu godinu Bolivijci tradicionalno dočekuju na ostacima nekadašnje tvrđave u Tiahuanacu. Međutim, ove godine je zbog Moralesove operacije na koljenu ceremonija održana u predsjedničkoj palači.