Svijet
0

Bolivijci većinom glasova za novi ustav

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bolivijski predsjednik Evo Morales proglasio je pobjedu na referendumu o novom ustavu koji ima za cilj poboljšati položaj izvorne indijanske većine u zemlji.

Obraćajući se pristalicama ispred predsjedničke palače, on je izjavio da rezultati glasanja predstavljaju rađanje nove Bolivije.

Sudeći po izvještajima nekih televizijskiih stanica, za novi ustav je glasalo oko 60 posto glasača.

Novi ustav daje kontrolu izvornom stanovništvu i jača državnu kontrolu nad ekonomijom, ali mu se protive mnogi iz tradicionalne elite.

Brojni ljudi miješane rase iz plodnih istočnih ravnica odbili su ustav, a u četiri od devet bolivijskih pokrajina većina je glasala protiv novog ustava.

Konzervativni lideri u jednoj pokrajini optužili su Moralesa da planira uvesti totalitarni režim, ali to ga nije odvratilo od njegovih nakana.

Uprkos tome što je većina glasala za ustav, vjerovatno će se protivljenje novom ustavu nastaviti u parlamentu, javlja dopisnica BBC-a iz La Paza Candace Piette.

"Braćo i serstre, kolonijalna vladavina završava se ovdje", poručio je predsjednik Morales, indijanac iz plemena Aymara, masi ispred predsjedničke palače nakon što su rezultati objavljeni.

"Nova Bolivija je uspostavljena! Počinjemo s erom istinske jednakosti za sve Bolivijce", kazao je.

Bolivijski lider slijedio je svoje najbliže saveznike, venecuelanskog predsjednika Hugu Chaveza i ekvadorskog Rafaela Correu, u usvajanju novih ustava njihovih zemalja kako bi produžili svoju vladavinu, dotakli se nedjednakosti i proširili kontrolu nad prirodnim resursima, tvrde posmatrači.

Podrška Moralesu najveća je u zapadnim brdovitim područjima zemlje, gdje su Indijanci većina.

"Sada počinje nova era u kojoj će izvorni stanovnici biti građani ove zemlje. Mislim da je to najvažniji aspekt ovog ustava", izjavila je Elisa Canqui, koja predstavlja jednu od indijanskih zajednica u La Pazu.

Brojni Bolivijci evropskog porijekla ili miješane rase protive se ustavu; vođa međunarodnog posmatračkog tima Raul Lagos izjavio je da je glasanje proteklo uglavnom mirno.

Protivnici, koji su većina u bolivijskim istočnim pokrajinama koje imaju velike zalihe plina, tvrde da će novi ustav stvoriti dvije klase građana - stavljajući izvorno stanovništvo u prednost pred ostalima.

Prvobitni nacrt ustava bio je mnogo radikalniji, ali je Morales učinio ustupke nakon nasilnih protesta protiv njegove vladavine, uključujući i obećanje da neće pokušavati da dođe do trećeg mandata 2014. godine.

Pod pritiskom bogatih rančera, koji strahuju da će njihove farme biti iscjepkane i predane sirotinji, Morales je također izmijenio nacrt ustava tako da će se ograničenja na vlasništvo nad zemljom odnositi samo na buduće prodaje zemljišta.

Konačni rezultati referenduma se očekuju za desetak dana.

Za referendumom će uslijediti izbori za predsjednika, potpredsjednika i Kongres u decembru.