Svijet
0

Bolivija prekinula odnose s Izraelom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Bolivije Evo Morales saopćio je danas da je Bolivija prekinula odnose sa Izraelom zbog ofanzive te zemlje na pojas Gaze i da će tražiti da se najvišim izraelskim zvaničnicima sudi za genocid u Međunarodnom krivičnom sudu, prenose izraelski mediji.

Mediji istovremeno podsjećaju da Izrael nema ambasadu u Boliviji i da je za tu zemlju zadužen ambasador u Peruu.

Morales je danas rekao da operacija izraelske vojske "ozbiljno prijeti svjetakom miru". On je pozvao da izraelski premijer Ehud Olmert bude optužen za smrt stotine palestinskih civila.

On je ujedno kritizirao "Vijeće nesigurnosti", kako ga je nazvao, UN-a za mlak odgovor na krizu i pozvao na hitnu generalnu sjednicu da bi se ubijanje osudilo.

Morales smatra da predsjedniku Izraela Shimonu Peresu treba oduzeti Nobelovu nagradu za mir iz 1994. godine jer nije zaustavio ofanzivu.

Peres je tu nagradu podijelio s tadašnjim palestinskim predsjednikom Jaserom Arafatom i izraelskim premijerom Jichakom Rabinom.

Svjetske agencije navode da je bolivijski predsjednik blizak kolegi iz Venecuele Hugu Chavesu koji je prošle nedjelje najavio da protjeruje izraelskog ambasadora, u odgovoru na ofanzivu u Gazi.