Svijet
4

Bokser Kličko i 15.000 demonstranata traže oslobađanje Julije Timošenko

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Oko 15.000 ljudi predvođenih bokserskim šampionom i pripadnikom opozicije Vitalijem Kličkom izašli su u subotu na demonstracije u Kijevu tražeći oslobađanje iz zatvora bivše premijerke Julije Timošenko.

Demonstranti su nosili zastave u bojama triju glavnih stranaka koje su opozicija predsjedniku Viktoru Janukoviču, među kojim je stranka "Udar" Vitalija Klička.

Demonstracije su organizirane nakon što je Evropski sud za ljudska prava krajem aprila donio odluku da je zatvaranje Julije Timošenko 2011. godine bilo "nelegalno i samovoljno".

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države pozvale su Ukrajinu da ponovo razmotri situaciju u kojoj se nalazi Timošenko.

Julija Timošenko, koja je bila jedan od vođa Narandžaste revolucije 2004. godine, uhapšena je u augustu 2011. godine i dva mjeseca kasnije osuđena na sedam godina zatvora zbog zlupotrebe vlasti. Sada joj se sudi za pronevjeru, a optužena je i za saučesništvo u ubistvu jednog poslanika 1996. godine.

Opozicionerka ova suđenja smatra političkom osvetom.

Suđenje Juliji Timošenko je izazvalo veliku krizu između Ukrajine i Evropske unije, koja je u ovim sudskim procesima vidjela političke motive i zatražila oslobađanje opozicionerke.