Traje potraga za njima
22

Boko Haram preuzeo odgovornost za otmicu nekoliko stotina nigerijskih učenika

A. B.
Otmicu je potvrdio vođa Boko Harama u glasnovnoj poruci (Foto: EPA-EFE)
Otmicu je potvrdio vođa Boko Harama u glasnovnoj poruci (Foto: EPA-EFE)
Boko Haram teroristička organizacija, preuzela je odgovornost za masovnu otmicu nekoliko stotina učenika na sjeveroistoku Nigerije.
"Ja sam Abubakar Shekau i naša braća su u pozadini otmice u Katsini", rekao je vođa Boko Harama u glasovnoj poruci.

Najmanje 333 učenika još se vode kao nestali nakon napada na srednju školu za dječake u prošli petak u državi Katsina, stotine kilometara udaljenoj od uporišta Boko Harama u sjeveroistočnoj Nigeriji.

Kad je više od 100 naoružanih napadača na motociklima krenulo u seosku školu sjeverno od grada Kankare, učenici su se razbježali pokušavajući sakriti se u obližnjem grmlju.

Neki su uspjeli pobjeći, ali mnogi učenici su uhvaćeni, podijeljeni u grupe i odvedeni.

O ovoj otmici su nedostajali detalji, ali se nakon izjave vođe sumnja u masovnu otmicu ovih učenika gdje su zvaničnici u Katsini već dobili zahtjeve za otkupninu od grupe otmičara za koje su svjedoci kazali da su odgovorni, piše The Guardian.

Jedan zapadni zvaničnik je kazao da postoji mogućnost da su otmičari možda neke od otetih učenika dali ekstremistima u zamjenu za novac, oružje ili neke druge resurse.

Otmice su se dogodile u matičnoj državi predsjednika Muhamadua Buharija, koji je osudio napade i naredio da se pojača sigurnost u školama. U Katsini su sve škole zatvorene.

Buhari je borbu protiv Boko Harama postavio kao prioritet svoje administracije, ali sigurnosna situacija na sjeveru Nigerije pogoršala se od izbora 2015. godine.

Više detalja o otmici je otkriveno nakon što je Musa Adamu (18) spavao u blizini u studentskom domu nakon što je čuo pucnjeve.

"Zvuk je postajao glasniji, a zatim sam potrčao i iskočio kroz prozor preko ograde i potrčao za mnogima u šumu. Tu smo prenoćili jer smo se bojali vratiti", kazao je.

Inače je Boko Haram kidnapovao 276 djevojčica iz njihovog školskog doma u Chiboku u sjeveroistočnoj državi Borno u aprilu 2014. godine, a još se njih 100 vodi kao nestalo.

Pobuna Boko Harama počela je 2009. na sjeveroistoku Nigerije te se proširila na okolne države.

Od tada je u Nigeriji ubijeno 36.000 osoba. Dva miiliona ljudi bilo je prisiljeno pobjeći iz svojih domova, što je izazvalo humanitarnu krizu u regiji.