Svijet
9

Boko Haram objavio video otetih djevojčica: Djeca su i dalje u našim rukama

Klix.ba
Boko Haram je objavio video u kojem su prikazane kidnapovane djevojke iz Chiboka, a koje obećava pustiti ukoliko nigerijske vlasti oslobode zatvorene militante islamističke organizacije.

U videu se vidi militant Boko Harama koji stoji ispred 50-ak djevojaka prekrivenih tamnim hidžabima. Neidentificirani militant u obraćanju govori kako je nigerijska armija ubila pet djevojaka za vrijeme napada na kamp Boko Harama.

"Oni bi trebali znati da su ova djeca i dalje u našim rukama", rekao je militant.

Ono što je poznato jeste da je video, ukupno treći od kada su djevojke kidnapovane prije dvije godine, načinila frakcija Boko Harama koju vodi Abubakar Shekau.

U akciji Boko Harama koji je upao u srednju školu u nigerijskom gradu Chibok 2014. kidnapovano je 276 djevojčica. Njih 57 je uspjelo pobjeći u narednih nekoliko mjeseci, a ostale se najvjerovatnije još uvijek nalaze u zatočeništvu.

One koje su uspjele pobjeći svjedočile su da je Boko Haram natjerao pojedine djevojčice koje nisu bile muslimanke da pređu na islam, dok su druge primorane da se udaju za članove islamističke grupe.

Vezani članci