{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bojkot foruma UN-a o rasizmu

F
19.4.2009. u 10:52
0
9
Bojkot foruma UN-a o rasizmu
0
Bojkot foruma UN-a o rasizmu
Foto: AFP/File
SAD, Australija, Kanada i Izrael bojkotovat će konferenciju Ujedinjenih nacija o rasizmu koja u ponedjeljak treba početi u Genevi jer su nezadovoljne dijelovima nacrta završnog saopćenja koji se odnose na Izrael i pravo na slobodu govora, javile su u nedjelju agencije.
- SAD, sa žaljenjem, neće prisustvovati konferenciji, izjavio je u subotu portparol State departmenta Robert Wood, objasnivši da je završni dokument, uprkos nedavnim izmjenama, i dalje neprihvatljiv za Washington jer, u suštini, ponavlja zaključke s foruma održanog 2001. u Durbanu.

Američki i izraelski predstavnici napustili su konferenciju u Durbanu jer je u nacrtu završnog dokumenta cionizam povezan s rasizmom, podsjetile su agencije.

Australija se priključila SAD-u u bojkotu foruma, jer, kako je navela, strahuje da bi sastanak mogao "poslužiti kao platforma za uvredljive stavove, uključujući antisemitske".

- Australija je odlučila da ne učestvuje na konferenciji posvećenoj reviziji zaključaka iz Durbana, izjavio je ministar vanjskih poslova te zemlje Steven Smith.

Kanada i Izrael su prethodno saopćili da neće učestvovati na konferenciji, dok EU još nije donijela odluku o tome. Češka koja predsjedava EU, sazvala je za nedjelju sastanak na kojem bi blok trebalo odlučiti kakav će stav zauzeti.

- Nekoliko članica još nije donijelo odluku, izjavila je predstavnica za štampu češkog Ministarstva vanjskih poslova Szuzana Opletalova.

- U kontaktu smo s njima i odluka o zajedničkom stavu bit će donesena prije početka konferencije, dodala je ona.

Velika Britanija je već najavila da će na konferenciju u Genevu poslati delegaciju, ali je dodala da u njoj neće biti visokih funkcionera. Među rijetkim šefovima država koji su potvrdili učešće na forumu je iranski predsjednik Mahmoud Ahmedinedjad, koji je svojevremeno izjavio da Izrael treba biti "izbrisan s mape", a holokaust nazvao "mitom".

Zapadne diplomate su upozorile da bi mnoge zemlje, u slučaju novih "neprihvatljivih komentara" Ahmedinedjada, mogle napustiti sastanak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: