Svijet
0

Bogate zemlje nisu održale obećanja

FENA
Bogate države nisu uspjele u potpori 39 miliona djece u 28 država u ratu, a od 22 dvije države koliko ih je obećalo financijsku potporu za obrazovanje samo su dvije ispunile obećanja, stoji u izvještaju koje je objavila nevladina organizacija "Save the Children" u okviru međunarodne kampanje "Nanovo pisati budućnost", javlja KTA.

Prema podatcima spomenute organizacije, 77 miliona djece u svijetu nije školovano, a Valerio Neri, ravnatelj spomenute organizacije u Italiji, kazao je kako oko 39 miliona djece u 28 nestabilnih država ne pohađa školu.

Vlade i međunarodne organizacije povlače se čim naiđu na teškoće. Mi se ne zaustavljamo pred teškoćama. S brojnim nevladinim organizacijama djelujemo u tim zemljama, gradimo škole i nastojimo da ih djeca pohađaju. Ako možemo mi, ne vidimo razloga zašto ne bi mogle i države, kazao je Neri.

Na primjedbu kako je izvještaj objavljen uoči važnih svjetskih događaja, Neri je kazao kako zahtijevaju da se odobre veći fondovi za obrazovanje.

Svijet zna, ali se također treba sjetiti kada namjenjuje sredstva, kako je obrazovanje jedino pravo sredstvo koje može siromašne zemlje osloboditi od ovisnosti od bogatih država. Bilo bi godišnje dostatno devet milijarda dolara za postizanje tog cilja; obećane su tri milijarde, od toga je pristigla milijarda i pol. Mi tražimo da bar polovica novca ide za nestabilne zemlje, zemlje u ratu, u tim bi zemljama obrazovanje moglo, ako ga se omogući, promijeniti stanje.

U Afganistanu djecu šaljemo u škole, unatoč prijetnjama talibana. Kad bi sva djeca išla u školu, malo pomalo država bi izišla iz užasa u kojemu živi i mogla bi s vremenom postati razvijena država. Ako državu pogodi potres, zahvati je veleval ili rat, vjerujte da je za dijete bitno da se nakon dramatičnog događaja misli i na školu, zaključio je Neri.