Kina
0

Bogataši postaju filantropi i daruju imetak u dobrotvorne svrhe

FENA
Chen Guangbiao
Chen Guangbiao
Kineski multimilijarder Chen Guangbiao, čije je bogatstvo prošle godine procijenjeno na 440 miliona dolara, izjavio je da je uspio da uvjeri još "više od 100" kineskih bogataša da svoje imetke zavještaju u dobrotvorne svrhe, javili su kineski državni mediji.

To je potez uoči dolaska u Kinu svjetskih multimilijardera Billa Gatesa i Warrena Buffetta radi promovisanja filantropije, javio je Reuters.

Gates i Buffet su pokrenuli kampanju tokom koje namjeravaju da obiđu svijet i najbogatije ljude uvjere da svoje bogatstvo ne ostave nasjlednicima već da ga poklone, bar u obimu pola-pola.

Njih dvojica tokom ovog mjeseca treba da dođu u Peking gdje namjeravaju da organizuju ručak za bogate, spremne da budu dobrotvori.

Chen je jedan od prvih kineskih biznismena koji je objelodanio da će prisustvovati tom ručku, a sada tvrdi kako je uspio da uvjeri i druge bogate Kineze da budu filantropi.

Chen je spreman da svoje bogatstvo poslije smrti ostavi za dobročinstva. On je od ranije poznat kao jedan od najvećih dobrotvora u Kini.

Gates i Buffet su najavili da u Kini neće vršiti pritisak na bogate familije da se odluče za dobročinstvo, jer kako kažu, filantropija nije dio kineske kulture.