Redizajnirana baterija
0

Boeingovi avioni Dreamliner 787 u funkciji za nekoliko sedmica

.
Foto: AFP
Foto: AFP
Kompanija Boeing je saopćila da očekuje nastavak komercijalnih letova svojih aviona Dreamliner 787 za nekoliko sedmica, javlja BBC.

Ove informacije su stigle nekoliko dana nakon što je američka agencija za kontrolu aviona odobrila plan za redizajniranje problematičnih litij-jonskih baterija zbog kojih je početkom godine prizemljeno blizu 50 Dreamlinera. Razlog je bio dim koji se pojavljivao iz baterija. Kompanija Boeing je pronašla uzrok problema, otklonila ga i ponovo testirala baterije.

Predsjednik kompanije Boeing, Ray Connor, rekao je da vrijeme nastavka letova Dreamlinera zavisi od vremena potrebnog za certificiranje, što bi se trebalo obaviti za nekoliko sedmica.

Dreamliner 787 je prvi avion koji koristi litij-jonske baterije, koje su lakše, izdržljivije i koje se pune mnogo brže od običnih. Ovaj tip aviona je i jedan od najekonomičnijih u cijeloj industriji.

Uprkos nedavnim problemima, analitičari i dalje smatraju da će Boeing imati uspješnu budućnost. Kompanija je isporučila 50 Dreamlinera, a naručeno ih je 473. Iz kompanije uvjeravaju putnike da je Dreamliner 787 najsigurniji Boeingov avion svih vremena.