Svijet
2

Boeing radi na novom Air Force One avionu

Klix.ba
Zvaničnici američkih zračnih snaga i inžinjeri kompanije Boeing započeli su rad na novom Air Force One avionu koji služi za prevoz američkog predsjednika i njegove administracije.

Pentagon je prošle godine odobrio prvi od nekoliko ugovora s kompanijom Boeing koja će modificirati svoja dva aviona 747-8 i od njih napraviti dva nova Air Force One aviona, koji će predstavljati luksuzni centar komande.

Prvi ugovor je vrijedan 25,7 miliona dolara, ali će ih u budućnosti biti još.

Inače, avion Air Force One se smatra zaštitnim znakom američke moći. Avion će tradicionalno biti ofarban u plavu i bijelu boju, a imat će i natpis "United States of America" te američku zastavu.

Američki predsjednik Barack Obama koristi dvospratni Boeing 747-200s koji je u službi od 1990. godine. Avion je već star, a servisi su sve duži.

Američke zračne snage su u januaru prošle godine objavile da će Boeing napraviti nove avione, a ukupni troškovi još uvijek nisu objavljeni. Međutim, za petogodišnji program su zatražene tri milijarde dolara. Avioni bi trebali biti završeni do 2024. godine.

Novi avioni će se bez sumnje razlikovati od aktuelnih, ali specifikacije još uvijek nisu poznate. Jednosatni let Air Force One aviona košta 180.000 dolara, a američkom predsjedniku je na raspolaganju prostrani ured, soba za sastanke, centar za zdravlje i slično. Avionom putuju i agenti Tajne službe koji se brinu za sigurnost predsjednika, njegovih savjetnika, novinara i ostalih putnika. Kuhinja može pripremiti do 100 obroka.

Air Force One je opremljen i savremenom komunikacijskom tehnologijom, tako da američki predsjednik može raditi čak i u slučaju da se SAD nađu pod napadom. Opremljen je i odbrambenim tehnologijama, uključujući elektronske kontramjere i sistem protiv projektila.

Također, gorivo je moguće puniti tokom leta, tako da avion u zraku može ostati danima.

Novi avioni će imati supersnažne motore koji će im omogućiti da budu znatno brži od prethodnika.